NavMenu

Vlada RS otkupljuje pšenicu u bijeljinskom Žitoprometu

Izvor: Glas Srpske Srijeda, 03.10.2018. 08:32
Komentari
Podeli

Ilustracija (Foto: smart.art/shutterstock.com)Ilustracija
Vlada Republike Srpske isplatiće 1,9 mil KM poljoprivrednim proizvođačima čija je pšenica smještena u Žitoprometu, dogovoreno je juče, 2 oktobra, na sastanku premijerke Srpske Željke Cvijanović, ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Steve Mirjanića i radnika Žitoprometa iz Bijeljine.

Cvijanović je istakla da će Vlada Republike Srpske izdvojiti možda i 2 mil KM da bi se isplatilo oko 1.100 poljoprivrednih proizvođača i da bi to trebalo da bude prvi korak Vlade.

Ona je dodala da će se u naredna dva dana naći rješenje za to i da će biti obaviješteni svi poljoprivredni proizvođači da će dobiti svoj novac.

- Sve ostale stvari koje se odnose na poslovanje samog preduzeća, to su stvari o kojima se razgovara, i preko resornog ministarstva Vlada će gledati na koji način može da se pomogne, s obrirom na to da postoji veliki broj radnika koji je zaposlen tamo - rekla je Cvijanović.

Mirjanić je rekao da će Vlada otkupiti 6.000 tona pšenice, platiti direktno proizvođačima, a onda će se tražiti rješenje na koji način će se preduzeti mjere kako bi se Žitopromet doveo u stanje normalnog poslovanja.

- Mi smo ove godine proizveli oko 200.000 tona pšenice, oko 60.000 tona je tržišni višak, a u Žitoprometu je smješteno oko 6.000 tona. Pšenica smještena u Žitoprometu nije otkupljena od preduzeća, nego samo smještena, i imajući u vidu poteškoće koje ovo preduzeće ima, ono nije u mogućnosti da kupi tu pšenicu, a poljoprivredni proizvođači traže da im se plati pšenica, o čemu smo mi danas ovdje razgovarali - dodao je Mirjanić.

Podsjećamo, direktor Žitoprometa Tomo Nestorović rekao je nedavno kako bi probleme u Žitoprometu, čiji radnici štrajkuju od 3. septembra, mogao riješiti kredit za koji su aplicirali kod Pavlović banke.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.