NavMenu

Rekordna naplata javnih prihoda u RS - Za devet mjeseci prikupljeno 1,81 mlrd KM

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 02.10.2018. 15:40
Komentari
Podeli

(Foto: vallter/shutterstock.com)
Poreska uprava Republike Srpske za devet mjeseci ove godine prikupila je rekordnih 1,813 mlrd KM javnih prihoda ili 66,8 mil KM više nego u istom periodu lani, saopšteno je iz Poreske uprave.

Ovo je, ističu iz Uprave, najveća zabilježena naplata javnih prihoda za prvih devet mjeseci od osnivanja Poreske uprave.

Direktnih poreza je za devet mjeseci ove godine naplaćeno 394,6 mil KM, što je za 39,3 mil KM ili 11% više nego u istom periodu prošle godine.

U ovom segmentu javnih prihoda najveći rast zabilježen je kod naplate poreza na dobit koji je prikupljen u iznosu 181,4 mil KM, što je za 28,4 mil KM više.

Porez na dohodak naplaćen je za devet mjeseci ove godine 180,3 mil KM ili 4% više, dok je naplata poreza na upotrebu, držanje i nošenje dobara iznosila 11,2 mil KM ili tri procenta više nego u istom prošlogodišnjem periodu.

Povećana je i naplata poreza na nepokretnosti, koji je u prvih devet mjeseci ove godine naplaćen u iznosu od 21,9 mil KM, što je više za 3,3 mil KM.

Doprinosi su za devet mjeseci ove godine naplaćeni 1,09 mlrd KM, što je identično kao i lani u istom periodu.

Za Fond PIO je za devet mjeseci naplaćeno 619,7 mil KM ili 32,2 mil KM više, dok je za Fond zdravstvenog osiguranja naplaćeno 389 mil KM što je manje za devet odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Rast je u posmatranom periodu zabilježen kod naplate prihoda po osnovu doprinosa za Fond dječije zaštite koja je iznosila 52,3 mil KM ili 18% više, dok su prihodi po osnovu doprinosa za Zavod za zapošljavanje naplaćeni u iznosu od 25,4 mil KM ili 15% manje.

Kod ostalih javnih prihoda u periodu januar-septembar ove godine ostvarena je naplata od 306,3 mil KM.

Za devet mjeseci ove godine na područiju Srpske registrovana su 964 poreska obveznika pravna lica i 2.372 poreska obveznika preduzetnika, dok je istovremeno odjavljeno 250 poreskih obveznika pravnih lica i 721 poreski obveznik preduzetnik.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.