NavMenu

Vlada RS traži koncesionara za eksploataciju olova i cinka u Čelebićima kod Foče

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 02.10.2018. 15:41
Komentari
Podeli

(Foto: rtem/shutterstock.com)
Nakon dugogodišnjih istraživanja Vlada Republike Srpske traži koncesionara za eksploataciju ležišta olova, cinka, bakra i srebra u Čelebićima, kod Foče, a riječ je investiciji vrijednoj 7,88 mil KM.

U pitanju je lokacija koja je od centra opštine udaljena 27 kilometara u pravcu jugoistoka i obuhvata površinu od 42 kvadratna kilometra.

Prema elaboratu, utvrđene količine rude olova i cinka iznose 991.690,63 tone, s prosječnim sadržajem olova 0,70 odsto, cinka 1,92 odsto i pratećih metala bakra 0,06 odsto i srebra od 8,67 grama po toni.

- Eksploatacija će se na predmetnom ležištu odvijati površinskom i podzemnom metodom otkopavanja, na način kojim se obezbjeđuju optimalno iskorištavanje ležišta mineralne sirovine i bezbjednost ljudi, objekata i imovine, a u skladu s odobrenom tehničkom dokumentacijom - navodi se u pozivu koji je objavljen u Službenom glasniku.

Koncesija se dodjeljuje na period do 15 godina, računajući od dana zaključenja ugovora o koncesiji.


Inače, inicijativu za dodjelu koncesije za eksploataciju olova i cinka i pratećih metala bakra i srebra na ležištu Čelebići podnijelo je privredno društvo Western Mining iz Banjaluke, a koje je 2012. godine dobilo koncesiju na istraživanje.

Njima kao podnosiocima inicijative dodjeljuje se bonus za ponuđeno rješenje, koji iznosi 10 odsto od pripadajućih bodova po svim kriterijumima za vrednovanje ponuda.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.