NavMenu

Analiza trgovanja sa Sarajevske berze za period od 23.03.-27.03.2009. godine

Izvor: Sarajevska berza Petak, 27.03.2009. 15:55
Komentari
Podeli

Ovosedmično trgovanje na Sarajevskoj berzi obilježio je kratkotrajni optimizam, koji je bar na kratko popravio statistike, ali sudeći po posljednjoj trgovini od petka, sljedeća sedmica vraća nas na uobičajne trgovine sa slabim prometom, malim brojem transakcija i uglavnom padom cijena dionica. Ukupan sedmični promet iznosi 1,83 mil KM. Zahvaljujući odličnim rezultatima prva dva ovosedmična trgovanja, Indeks slobodnog tržišta SASX-10 zabilježio je rast od 7,06% u odnosu na sedmicu ranije. Iako je u toku sedmice prelazio vrijednost od 900 indeksnih poena, u petak je ipak završio na 894,42 poena. Pozitivnom statistikom ne može se pohvaliti Indeks investicionih fondova, s obzirom da je kratkotrajna euforija zaobišla kotaciju fondova, pa je vrijednost ovog indeksa manja za 2,47% u odnosu na prošli petak i trenutno iznosi 1.473,62 indeksna poena.

Dionicama investicionih fondova, u toku protekle sedmice, trgovano je u iznosu 175.176 KM. Dominirala je Big investiciona grupa sa oko 72 hiljade KM. Prometovano je dionicama osam fondova, a samo su dva u plusu. Za skromnih 0,68% veća je cijena dionice Big-a, dok je odličnih 28,95% u plusu Prevent Invest, čiji je kurs sa prošlosedmčnih 3,8 KM dostigao 4,9 KM posljednji dan ovosedmične trgovine. Četiri fonda su izgubila više od 9% vrijednosti: Crobih fond sa cijenom dionice 2,83 KM, Bonus, čiji je kurs 4,52 KM, MI Group, čijim dionicama je posljednji put trgovano po 2,41 KM, te Herbos fond sa cijenom 4,31 KM po dionici. Uz minimalan promet, Bosfin je oslabio za 4,95%, kao i Naprijed, čija je vrijednost smanjena za 4,85%.

Emitenti, koji ulaze u sastav SASX-10 obilježili su ovosedmično trgovanje. Više od 70% ukupnog sedmičnog prometa na SASE odnosi se na trgovinu ovim dionicama. Od deset emitenata, dva su zabilježila pad vrijednosti: Sarajevo-osiguranje, koje je oslabilo za 4,63%, te Energopetrol, čija je vrijednost manja za 0,72% u odnosu na prošlu sedmicu. Čak tri dionice su ostvarile dvocifren rast. Sedmični dobitnik je sarajevska Hidrogradnja sa 18,21% u plusu. Cijena po dionici JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo veća je za 15,36% u odnosu na prošli petak, dok je rast od 10,67% zabilježio Energoinvest. Sa prošlosedmičnih 10,98 KM kurs Bosnalijeka dostigao je 12,02 KM na kraju sedmice, odnosno u porastu je za 9,47%. U plusu su i Fabrika duhana Sarajevo (5,49%), BH Telecom (3,84%), te Šipad-komerc (3,19%). Kurs dionice IK Banke, nije se mijenjao, pa je tokom sedmice trgovano po 120 KM.

Autor: Aida Karić

Sponzor komentara:

SEE Investment Solutions d.o.o. za brokerske poslove - članica Sarajevske berze


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.