NavMenu

Počeo da radi novi registar poslovnih subjekata u BiH

Izvor: Klix Ponedjeljak, 01.10.2018. 15:38
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Luka Funduk/shutterstock.com)Ilustracija
U cilju unaprijeđenja platnih sistema, Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) izvršila je dogradnju Jedinstvenog registra računa poslovnih subjekata u Bosni i Hercegovini na novu platformu i s novim funkcionalnostima, a koji počinje da radi od danas, 1. oktobra.

Radi se o registru svih računa poslovnih subjekata koji platni promet u Bosni i Hercegovini obavljaju preko računa otvorenih u bankama i CBBiH. Novost je da će se sada u registru nalaziti svi računi poslovnih subjekata, dok je do sada sadržavao samo transakcijske račune, saopćeno je iz CBBBiH.

Jedinstveni registar računa poslovnih subjekata u Bosni i Hercegovini prvenstveno će koristiti komercijalnim bankama, poreznim organima, organima uprave, organima za provođenje zakona te ostalim nivoima vlasti prilikom otkrivanja finansijskih struktura i transakcija koje kompanije i pojedinci mogu iskoristiti na nezakonit način, npr. za izbjegavanje plaćanja poreza i pranje novca.

Registar će, takođe, pružati informacije svim pravnim i fizičkim licima koja naplatu svojih potraživanja moraju tražiti prinudnim putem preko ovlaštenih institucija.

Jedinstveni registar računa poslovnih subjekata u Bosni i Hercegovini vodiće CBBiH, dok za tačnost i pravovremenost dostavljenih podataka odgovaraju isključivo komercijalne banke.

Podaci iz Jedinstvenog registra računa poslovnih subjekata u Bosni i Hercegovini biće dostupni za ovlaštene korisnike direktno putem interneta te za sve ostale korisnike u formi pojedinačnih izvještaja. Novina je da, osim CBBiH i entitetskih agencija za bankarstvo, besplatan pristup putem interneta mogu ostvariti i institucije, organi uprave, jedinice lokalne samouprave i komercijalne banke.


Ova novina navedenim subjektima omogućuje da putem interneta imaju stalni pristup potrebnim podacima, a što osigurava efikasnije korištenje u odnosu na pisane zahtjeve.

CBBiH distribuciju podataka iz Jedinstvenog registra računa poslovnih subjekata u Bosni i Hercegovini u formi pojedinačnih izvještaja i dalje vrši preko organizacijskih jedinica (glavne jedinice i filijale), a na osnovu pisanog zahtjeva. Korisnici će izvještaje moći preuzimati lično, putem telefaksa ili putem mejla. Novost kod distribucije ove vrste izvještaja je da ih je sada, pored glavnih jedinica, moguće preuzeti i u filijalama CBBiH u Brčkom i na Palama.

Sve relevantne podatke i informacije o Jedinstvenom registru računa poslovnih subjekata u Bosni i Hercegovini zainteresovani mogu pronaći na web stranici CBBiH – www.cbbh.ba, u dijelu koji se odnosi na platne sisteme.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.