Izvor: Beta | Nedjelja, 30.09.2018.| 11:25
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Osnivač Tesle Ilon Mask podnosi ostavku i plaća kaznu od 20 mil USD

(Foto: Rawpixel/shutterstock.com)
Osnivač kompanije Tesla Ilon Mask postigao je sporazum sa američkom agencijom za nadzor berze SEC, koja ga optužuje za prevaru, u okviru kog će napustiti mjesto predsjednika Upravnog odbora kompanije ali će ostati generalni direktor, saopštio je SEC.

Prema tekstu objavljenog sporazuma, i Mask i Tesla moraju da plate naknadu od po 20 mil USD.

Kao generalni direktor, Mask će i dalje biti odgovoran za operacije proizvođača automobila koji prolazi kroz delikatnu fazu u trenutku kada pokušava da stvori model električnog automobila srednjeg dometa i da ga masovno proizvodi.

Tesla će morati da imenuje dva nezavisna direktora u upravni odbor, a jedan od njih će preuzeti predsjedavanje.

Kako se navodi u saopštenju SEC, to je način da upravni odbor bolje nadzire Maska.

Mask neće moći da se nađe na čelu upravnog odbora tokom naredne tri godine.

SEC je u četvrtak formalno optužio Maska da je tvitom o povlačenju Tesle s berze investitore doveo u zabludu. Kompanija je ubrzo zatim izgubila oko 14% vrijednosti.

Mask je izazvao nevjericu kada je 7. avgusta tvitovao da želi da povuče kompaniju s berze jer je cijena akcija dostigla 420 dolara i da je obezbijedio potreban kapital.

Prema optužbi SEC, nije bilo tako.

Agencija je takođe u tužbi Maska optužila za prevaru i zahtijevala da mu bude onemogućeno da u budućnosti vodi kompanije čijim akcijama se trguje na berzi.

Tesla trenutno mnogo profitira od entuzijazma brojnih investitora privučenih Maskovom ličnošću, jer mnogi u njemu vide vizionara koji pomjera granice. Ta kompanija na Vol stritu vrijedi više od Forda.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.