NavMenu

Željeznice FBiH povećale prihode za 66% za pola godine

Izvor: biznis.ba Subota, 29.09.2018. 11:03
Komentari
Podeli

(Foto: kikovic/shutterstock.com)
Željeznice Federacije BiH u prvih šest mjeseci ove godine bilježe povećanje prijevoza putnika za 34,18% i povećanje prihoda za 66,73% u odnosu na isti period prošle godine. Izvršenje prijevoza u tom periodu u odnosu na Plan veće je za 8%, rečeno je Feni u Željeznicama Federacije BiH.

Od uvođenja putničke linije na relaciji Sarajevo – Bihać – Sarajevo, odnosno od 3. jula do 30. augusta ove godine, savremenim BH vozovima na ovoj relaciji prevezeno je 12.800 putnika, što predstavlja više od 100 putnika po vozu. S obzirom na to da je izvršenje veće od planiranog u ovom periodu, kako navode iz Željeznica FBiH, ispunjena su njihova očekivanja.

Željeznice FBiH spremne su na uvođenje novih linija u Unsko-sanskom kantonu ukoliko Vlada i Ministarstvo prometa i komunikacija Unsko-sanskog kantona, prepozna interes lokalne zajednice za uslugama koje ŽFBiH pružaju i iskažu spremnost da u redu vožnje za 2018/2019. godinu učestvuju u sufinansiranju određenih linija (što im je i zakonska obaveza).

Željeznice FBiH već drugu godinu tokom sezone nude svojim putnicima novu zajedničku ponudu prijevoza koju čine usluge željezničkog prevoza od Sarajeva do Čapljine savremenim BH Vozom i autobuski prevoz od Čapljine do Makarske, Splita i Neuma. Ponuda također, uključuje i povratak autobusima iz Neuma sa vezom za dalji željeznički prevoz iz stanice Čapljina, što je u mnogome doprinijelo da imaju veći interes putnika za prevoz prema jugu.

– Samo u sezoni juni-august, BH Vozom na relaciji Sarajevo – Čapljina – Sarajevo prevezeno je 24.000 putnika, što znači da je svaki dan na ovoj relaciji u prosjeku putovalo oko 135 putnika po vozu – istakli su iz Željeznica FBiH.

Međunarodni prijevoz putnika

U cilju da se i dalje zadrže određene međunarodne linije putničkih vozova, Željeznice FBiH su poduzimale niz aktivnosti koje su pratila značajna finansijska ulaganja (dozvole za Talgo garniture, osposobljavanje kadrova i održavanje garnitura), te nudile željeznicama u Hrvatskoj, Mađarskoj i Srbiji projekat od zajedničkog interesa za unapređenje usluga u međunarodnom prijevozu putnika.

Cilj ovog projekta bio je dovođenje potencijalnih resursa u funkciju višeg nivoa prometnih, turističkih i privrednih potreba, koji bi imao i širi značaj ne samo za gradove Ploče, Sarajevo, Doboj, Vinkovce, Zagreb, Beograd i Budimpeštu, već i za države Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Srbiju i Mađarsku, te su Željeznice FBiH bile spremne staviti u funkciju devet modernih Talgo garnitura iz svog voznog parka u sastav tih međunarodnih vozova, koje bi značajno podigle kvalitet i nivo usluga putničkog prijevoza na tim relacijama.

Ponuđeni projekat podrazumijevao je određena zajednička ulaganja novca, stručnog kadra, kapaciteta i ostalih potrebnih resursa, ali ostale željezničke uprave HŽ Putnički prijevoz (HŽPP), Mađarske željeznice (MAV) i Željeznice Srbije (ŽS) nisu pokazale svoj interes u vezi izdvajanja finansijskih sredstava za realizaciju projekta.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.