NavMenu

Zašto treba piti mlijeko za doručak?

Izvor: Nezavisne novine Petak, 28.09.2018. 13:13
Komentari
Podeli
Istraživanje pokazuje kako konzumiranje mlijeka može pomoći u smanjivanju nivoa glukoze u krvi, što bi moglo pomoći onima koji imaju dijabetes tipa 2.

Prema istraživanju koje je objavljeno u Journal of Dairy Science, konzumiranje visokoproteinskog mlijeka za doručak može smanjiti rizik od pretilosti tako što će smanjiti apetit do ručka, tj. duže ćete se osjećati sitim.

Autor istraživanja dr Douglas Goff sa Sveučilišta Guelph u Kanadi je rekao da ova otkrića mogu biti ključni faktor u rješavanju metaboličkih poremećaja kroz dijete.

U istraživanju su Goff i njegov tim stručnjaka testirali konzumiranje visokoproteinskog mlijeka s pahuljicama za doručak.

Provjeravali su kako ovo utječe na nivo glukoze u krvi kod sudionika, osjećaj sitosti i količinu hrane koju su konzumirali ostatak dana.

Otkrili su da surutka i proteini koji se inače nalaze u mlijeku pomažu oslobađanje hormona koji usporavaju probavu i povećavaju osjećaj sitosti te to smanjuje rizik od debljine zbog nedostatka apetita u ostatku dana.


- Ovo istraživanje potvrđuje važnost konzumiranja mlijeka za doručak za pomoć u usporavanju probave ugljikohidrata i smanjivanju nivoa šećera u krvi - rekao je Goff.

- Nutricionisti oduvijek naglašavaju važnost zdravog doručka, a ovo istraživanje bi trebalo ohrabriti potrošače da konzumiraju mlijeko.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Saobraćaj, Finansije

Jedinstveni TAG uređaj biće vezan za kreditnu karticu

Usklađivanje sistema elektronske naplate putarine na auto-putevima Srpske i Srbije korisnicima usluga znatno će olakšati plaćanje putarine.putarine Omogućiće i rasterećenje saobraćajne mreže i smanjenje gužvi. Upotreba jedinstvenog taga trebala bi da počne početkom turističke sezone, kažu u Autoputevima Srpske. - Funkcionisaće na način da funkcioniše i u Republici Srpskoj i u Srbiji, sa istim tagom će se moći prolaziti i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.