NavMenu

Trebinje prvi grad u RS sa statusom turističkog mjesta

Izvor: Glas Srpske Petak, 28.09.2018. 08:55
Komentari
Podeli

Trebinje (Foto: Vedrana Džudža)Trebinje
Trebinje je prvi grad u Republici Srpskoj koji je dobio status turističkog mjesta od strane Ministarstva trgovine i turizma RS, saopštio je juče gradonačelnik Luka Petrović povodom 27. septembra - Svjetskog dana turizma.

On je rekao da je za ovaj prestižni status trebalo zadovoljiti niz kriterijuma, što je Trebinje uspješno učinilo i osvojilo 170 bodova iako je bilo potrebno svega 85.

Petrović je rekao da su tim povodom iskustva, viziju i ciljeve u Gradskoj uprave podijelili sa vlasnicima restorana, prenoćišta, vinarija, turističkih agencija, licenciranim vodičima, te sa predstavnicima udruženja u turizmu.

- Trebinjska Turistička organizacija napredovala je u svakom pogledu i u proteklih godinu i osam mjeseci njeni radnici su prezentovali potencijale Trebinja na čak 17 sajmova i napravili promotivni materijal na čak 21 svjetskom jeziku - poručio je Petrović.

Prema njegovim riječima, samo zajedničkim radom se može uraditi mnogo na poljima koja će doprinijeti da Trebinje bude turistički centar regije.

- Hoćemo da iskoristimo potencijale koje imamo u zdravoj hrani, suncu, vodi, te u sadržajima koji su izraženi kroz Grad Sunca, vjerski turizam, rijeku Trebišnjicu, Stari grad, Ubla i Bjelasnicu - istakao je Petrović.

Direktor Turističke organizacije grada Trebinja Marko Radić rekao je da proglašenje Trebinja za turističko mjesto sa sobom nosi određenu težinu, ali i podstrek svim turističkim radnicima da postignu još bolje rezultate.

On je kazao da im je cilj da u Trebinju turistička sezona traje 365 dana i da se poveća broj noćenja po jednom turisti.

- To možemo da uradimo samo kroz poboljšanje trenutne ponude i sa njenim proširivanjem kako u oblastu kulturnih sadržaja, tako i kroz infrastrukturu u samom gradu - naveo je Radić.

Radić je rekao da ovaj status svakom turisti govori da se u Trebinju nalaze značajni turistički objekti koje mogu da posjete, te da donosi olakšice koje će u narednom periodu biti i prezentovane.

U Trebinju je registrovano 1.850 ležajeva, dok se svake godine prihod od boravišne takse povećava u prosjeku od 30 do 50%.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.