NavMenu

Domaća piletina još čeka na izvoz - Administracija usporila plasman na tržište EU

Izvor: Nezavisne novine Petak, 28.09.2018. 08:32
Komentari
Podeli
(Foto: Alaettin YILDIRIM/shutterstock.com)
Proizvođači pilećeg mesa koji su dobili sertifikate za izvoz na tržište EU, moraće još sačekati zbog administrativne pripreme, te prve količine mesa neće, kako se očekivalo, krajem septembra biti isporučene na ovo tržište.

Odobrenje koje je EU dala BiH za izvoz pilećeg mesa predstavlja kraj brojnih prilagođavanja koja su kompanije uključene u ovaj program realizovale tokom prethodne dvije godine.

Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, rekao je da je BiH završila sve obaveze i da je usvojen akcioni plan Evropske komisije, te da se sada čeka formalna objava u službenom listu Evropske komisije.

- Kada će ona biti objavljena, zavisi od njih samih, a obično se čeka nekoliko mjeseci. Na primjer, za mlijeko smo objavili vijest u avgustu, ali je odluka objavljena nedavno početkom septembra - rekao je Šarović i naglasio da su do sada prijavljene četiri kompanije iz BiH za izvoz, te da očekuje uskoro objavu odluke, a nakon toga i prvi izvoz.

Sertifikat za izvoz pilećeg mesa u zemlje EU zasad su dobile četiri kompanije - Madi, Ovako, Brovis i Agreks.

U Kancelariji za veterinarstvo BiH kažu da su zajedno s nadležnim ministarstvom u potpunosti realizovali sve obaveze u svrhu osiguravanja izvoza mesa peradi i proizvoda od mesa peradi u EU.


- Tačan datum početka izvoza mesa peradi u EU nemamo, jer nismo u mogućnosti da utičemo na dužinu trajanja procedure stavljanja zemlje na listu odobrenih zemalja za izvoz, budući da je to regulisano na nivou EU i sprovodi se u skladu s procedurama EU - rekli su u toj kancelariji.

Nakon odobravanja Akcionog plana, sljedeći korak koji je potrebno realizovati je da EK završi procedure izmjene Uredbe Komisije, kako bi BiH bila uvrštena na listu zemalja iz kojih je dozvoljen izvoz proizvoda od mesa peradi u EU. Nakon toga će Kancelarija za veterinarstvo BiH dostaviti EK listu objekata koji su odobreni za izvoz mesa peradi i proizvoda od mesa peradi u EU.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.