NavMenu

Malte Martin, direktor prodaje za međunarodno tržište njemačke firme Barthauer - Novi softver poboljšaće rad preduzeća za vodovod i kanalizaciju

Izvor: eKapija Petak, 28.09.2018. 09:54
Komentari
Podeli
Malte MartinMalte Martin
Iskopane ulice, mnoštvo radnika, zaustavljanje saobraćaja, česta je slika u gradovima Srbije i regiona kada su u toku radovi na vodovodnoj i kanalizacionoj mreži. Nedostatak informacija o lokaciji i stanju cevi, neretko komplikuje i produžava rad ovih preduzeća.

Kako se može unaprediti i poboljšati rad preduzeća iz oblasti vodovoda i kanalizacije, odgovor daje nemačka kompanija BARTHAUER sa softverom namenjenim, za sada, samo ovom sektoru.

Kako ovaj softver funkcioniše, da li može biti primjenljiv i u drugim oblastima, koji su njegovi benefiti i prednosti kao i kako bi on doprinjeo u rešavanju nekih problema sa kojima se već godinama, ali i decenijama, imajući u vidu stanje vodovodnih cevi u gradovima regiona, objasnio nam je Malte Martin, direktor prodaje za međunarodno tržište kompanije Barthauer, koja je komunalnim preduzećima u regionu omogućila besplatno korišćenje ovog softvera sve do 2021. godine.

eKapija: Na nedavno održanoj BaSYS radionici u Beogradu, inače trećoj po redu, koju su organizovali nemački Barthauer i srpski JIE engineering, svečano je potpisan Sporazuma o nastavku saradnje između kompanije BARTHAUER i javnih komunalnih pilot preduzeća, u sklopu projekta DeveloPPP. Možete li da nam kažete nešto više o ovom projektu?

- Opšti cilj ovog DeveloPPP projekta jeste da omogući zainteresovanim kompanijama iz oblasti vodovoda i kanalizacije u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori da uvedu profesionalni sistem za upravljanje mrežnim infrastrukturnim sistemima kroz BaSYS softversko rješenje i da srednjoročno podržavaju kompanije iz ovih oblasti u postizanju evropskih standarda i povećanju efikasnosti preduzeća

Takođe, cilj ovog programa je podizanje svijesti o pravilnom korišćenju podataka u sklopu komunalnih preduzeća, jer, prema ukupnom dosadašnjem iskustvu, u Njemačkoj, u Evropi i na Bliskom Istoku, komunalna preduzeća često ne koriste prednosti upravljanja podacima.

Moram da kažem da je ovaj projekat u zemljama Zapadnog Balkana, započet u periodu od 2016. do 2018. godine. Projekat su sufinansirali njemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) i kompanija Barthauer Software GmbH, a projekat se realizovao uz podršku DEG KfW, pridružnice njemačke KfW razvojne banke

eKapija: Šta donosi softver BaSYS, i koje su to mogućnosti i prednosti ovog softverskog rješenja?

- Prvo, prednost koja se dobija ovim softverom je centralizovana baza, tj. mogućnost da se na jednom mjestu nalaze sve informacije i podaci. Kao na primjer, gdje su cijevi smještene, koja je dužina cijevi, koliko su stare, koji je problem u pitanju itd. Kroz BaSYS sistem možete pratiti cjelokupan radni proces upravljanja mrežom i objektima i to u svim radnim koracima: počev od projektovanja do obrade postojećih mreža, objekata i tehničkih podataka, preko njihove tehničke analize, provjere i procjene pouzdanosti, dinamičkog proračuna mreže do izgradnje i nadzora u procesu izradnje mreže, optimizacije, inspekcije i saniranja. Pored toga BaSYS softver nudi i module za upravljanje i održavanje uredjaja, kao i za upravljanje imovinom, radnim nalozima i održavanjem mreže.

eKapija: Jedan od ciljeva ovog projekta i softvera je postizanje evropskih standarda i povećanje efikasnosti preduzeća. Na koji način bi preduzeća koja bi koristila ovaj softver ostvarila veću efikasnost?

- Sve kreće na tom početnom nivou. Mnoga komunalna preduzeća, pa čak i u Njemačkoj, ne znaju gdje su, na primjer, određene cijevi smještene. Tu je zatim nedostatak informaciija o materijalu, dužini, uopšte, o stanju neke vodovodne cijevi. Da bi sistem funkcionisao, morate da pratite njegovo stanje i imate sve potrebne informacije. Na taj način ne šaljete ekipe na pogrešna mjesta, štedite vrijeme.

eKapija: Prema vašem dosadašnjem iskustvu, koji su najveći problemi naših preduzeća u oblasti vodovoda i kanalizacije?

- Ono o čemu se ne razmišlja ovde i što je negde smetnuto s uma, je svest, tačnije nepostojanje svijesti o važnosti ovog sistema. Jer znate, kada je u pitanju neki put, rupu svi uoče odmah i žale se, ali kada je u pitanju vodovod i kanalaziacija, niko ne obraća pažnju dok ne nastane neka kolateralne štete.

Takođe, u Njemačkoj na primjer, postoje određeni standardi, kako prikupljati podatke, a tih standarda u Srbiji nema. Ima mnogo komunalnih preduzeća koja zaiste žele da napreduju i rade dobar posao, ali ima još mnogo prostora za poboljšanje.

eKapija: Poznato je da vodovodi u Srbiji imaju izražen problem gubitka vode u mreži. Može li onda BaSYS softver da detektuje mjesta na kojima se takvi problemi javljaju?

- Detekcija gubitka vode mora imati obiman, jasan pristup, a naš sistem može biti deo rešenja. Da bi se znalo gdje je tačan izvor problema, moraju se imati informacije koje će ukazati na na tačnu lokaciju problema, a ne da se šalju ekipe, tamo gdje mislite da je pukla cijev, a zapravo niste sigurni, pa se iskopa pola grada.

eKapija: Na nedavno održanoj radionici predstavljena su i iskustva javnih komunalnih preduzeća za vodovod i kanalizaciju koja su učestovavala u pilot programu - ViK Bijeljina, ViK Gračanica, ViK Tuzla i ViK Velika Kladuša (Bosna i Hercegovina), ViK Subotica (Srbija) i Regionalni vodovod Crnogorsko primorje (Budva, Crna Gora). Kakva su iskustva preduzeća koja su imala prilike da isprobaju ovo softersko rješenje?

- Mislim da su veoma zadovoljni, jer mi ne nudimo samo softver, već cjelokupan paket i tehničku podršku, kao i konsultantske usluge, tako da mogu odmah da rade. Inače, korišćenje softvera je besplatno sve do 2021, a plaćaju se samo konsultantske usluge i tehnička podrška. U saradnji sa srpskom kompanijom JIE engineering i Građevinskim fakultetom u Beogradu, mislim da imamo odličan tim. I moram da spomenem Aleksandra Krstića, benchmarking kordinatora, koji je povezan sa svim preduzećima u pilot projektu.

eKapija: Ima li za sada, još zainteresovanih preduzeća?

- To je i razlog naše održane radionice. Prvog dana smo predstavljali program i softver, dok smo drugog dana imali razgovore sa zainteresovanim preduzećima, kako bismo im objasnili kako softver funkcioniše i predočili prednosti i benfite ovog softverskog rješenja za njihovo preduzeće.

eKapija: Da li bi ovaj softver mogao da se koristi u nekim drugim djelatnostima, ili je za sada namijenjen samo u ovom sektoru?

- Sitem je primjenljiv i za upravljanje putevima, gasnu mrežu, kablovsku mrežu takođe. Može da se koristi takođe i za katastar šuma. Ako, na primjer, želite da znate gdje se drvo nalazi, da li je i dalje zdravo ili je za sječenje, ovaj softver može može da vam olakša rad. Tako da je primjenljiv za bilo koju infrastrukturu koja ima atribute za to.

eKapija: Koji su naredni planovi vaše kompanije, u ovom sektoru, generalno, kako za Srbiju tako i za region - BiH, Crnu Goru itd?

- Naredni planovi su naravno, da proširimo tržište. Ono što mi želimo je da nastavimo saradnju sa preduzećima sa kojima već radimo, i da razvijemo upotrebu softvera i u drugim komunalnim preduzećima, Nadamo se, takođe, da će se u Srbiji u međuvremenu implementirati standardi za upravljanje podacima, jer mnogo znači ako imate neki okvir u kojem znate da možete da poslujete i radite.

Sandra Petrović

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.