Izvor: Glas Srpske | Četvrtak, 27.09.2018.| 10:42
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Odliv radne snage najveći izazov privrede - Vlada RS i poslovna zajednica spremni za nove dijaloge o unapređenju poslovnog ambijenta

(Foto: Pavel L Photo and Video/shutterstock.com)
Vlada RS i poslovna zajednica spremne su za novu rundu razgovora o realizaciji postavljenih ciljeva u okviru memoranduma o zajedničkim politikama, a na stolu će se naći prijedlozi za unapređenje poslovnog ambijenta i sprečavanje odliva radne snage.

Smjernice za razvoj privrede, koje se odnose na smanjenje oporezivanja rada, rješavanje problema srednjeg i visokog obrazovanja te tehnološki razvoj, neke su od tema o kojima će u petak razgovarati privrednici i predstavnici Vlade na konferenciji "Privreda Republike Srpske od 2019. do 2022. godine - dijalog za budućnost".

Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS Zlatan Klokić istakao je da je nedostatak kvalifikovane radne snage i odliv radnika s ovih prostora najveći izazov sa kojim se suočava privreda RS.

- To će sigurno biti jedna od najzastupljenijih tema na konferenciji. Želimo da ukažemo na izazove sa kojima se suočava privreda i predložimo rješenja za njihovo prevazilaženje. Zaključci sa konferencije predstavljaće dobru podlogu za izradu programa ekonomskih reformi za naredni period. Uvažavajući prijedloge i iskustva koja će iznijeti učesnici konferencije, nadam se da ćemo doći do zacrtanih ciljeva - rekao je Klokić.

Član Skupštine Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić istakao je da je u proteklom periodu sagledana situacija u pojedinim privrednim granama kako bi bili utvrđeni najveći problemi na kojima treba da se radi.

- Za sektor informacionih tehnologija, turizam i poljoprivredu utvrdili smo specifične smjernice, a sve sa željom da nam Vlada pomogne da u narednom periodu ostvarimo jači privredni rast i stvorimo uslove za brži porast plata, jer je to jedini način da spriječimo odlazak radnika - rekao je Trivić.

Unija udruženja poslodavaca i Vlada RS su krajem 2017. godine potpisale Memorandum o zajedničkim politikama. Tim dokumentom predviđena je izrada smjernica razvoja privrede RS koje su fokusirane na šest grana privrede, i to: poljoprivreda i prehrambena industrija, drvoprerađivačka industrija, informaciono-komunikacione tehnologije, turizam, metalska i elektroindustrija i tekstil, koža i obuća.

Učesnici

U Ministarstvu za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS ističu da će na konferenciji učestvovati predstavnici vodećih kompanija koje posluju u Srpskoj, resornih ministarstava i drugih javnih institucija koje utiču na poslovni ambijent.

U razgovorima će učestvovati i predstavnici akademske zajednice i nevladinog sektora, ugledne ličnosti iz regiona s iskustvom u pojedinim oblastima, te predstavnici jedinica lokalne samouprave. Podršku održavanju konferencije pružili su predsjednik Milorad Dodik i premijerka Željka Cvijanović.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.