Izvor: Mondo | Četvrtak, 27.09.2018.| 08:26
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Međunarodni salon stripa od 12. do 14. oktobra u Banjaluci

(Foto: Mikica Šubara)
Udruženje ljubitelja stripa Republike Srpske "Deveta dimenzija" od 12. do 14. oktobra u prostoru Kamene kuće na Kastelu organizuje prvi Međunarodni salon stripa "Banjaluka 2018".

Banjalučki salon stripa dovodi kao goste vrlo zanimljiva autorska imena. U saradnji sa ambasadom Italije biće izložene originalne table kultnog stripa Alan Ford, gost iz Francuske Orelijen Fernadez predstaviće se sa svojim strip radovima uz održavanje strip škole, a gosti će biti i poznati regionalni crtači Saša Jovanović Fafner i Milorad Vicanović Maza. Takođe, biće organizovane promocije i izložbe čuvenih strip crtača Željka Paheka i Saše Rakezića Zografa, koji će pored stripa predstaviti i svoj igrano-dokumentarno-animirani film "Posljednja avantura Kaktus Bate", koji govori o tragičnom nastradalom strip crtaču Veljku Kockaru.

Predsjednik udruženja "Deveta Dimenzija" Zoran Pejić kaže da će na banjalučkom strip festivalu svako pronaći nešto za sebe, navodeći da će par dana prije početka salona biti održana promociju prigodne poštanske marke na temu stripa.

- U planu je i promocija izdanja "Devete dimenzije", kao i Strip škole, koja djeluje na prostoru Prnjavora, Srpca i Dervente u organizaciji Zdravka Kneževića Kneza i njihovog strip časopisa "Kunova". Promovisaćemo strip serijal "Družina Dardaneli", koju će nam predstaviti scenarista Pavle Zelić. Na festivalu ću gostovati tri izdavačke kuće iz regiona "Komiko", "Besna kobila" i "Sistem Komiks" te "Ramajana", koja predstavlja nešto suprotno stripu. Takođe, gosti će biti naši prijatelji maketari iz Banjaluke - kazala je Pejić.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.