NavMenu

Šekspirov portret možda lažan

Izvor: Nezavisne novine Četvrtak, 26.03.2009. 11:48
Komentari
Podeli

Nedavno pronađeni portret za koji se vjerovalo da je jedini "preživjeli" portret Vilijema Šekspira naslikan tokom njegovog života mogao bi u stvari biti portret plemića iz 17. vijeka - ser Tomasa Overburija, vjeruju stručnjaci.

Jakobinska slika iz porodične kolekcije Aleka Kobea, koja je dugo vremena čuvana u Irskoj, važila je za autentičan portret velikog književnika naslikan tokom njegovog života najviše zbog toga što mnogo podsjeća na grafiku u prvom izdanju Šekspirovih sabranih djela. Portret je takođe značajno sličan drugoj slici za koju se vjeruje da predstavlja pisca, a koja je u vlasništvu Folger Šekspirove biblioteke u Vašingtonu.

Ipak, sada stručnjaci vjeruju da su čipkana kragna i zlatno tkanje na odjeći isuviše luksuzni za pisca drama iz tog vremena.

Tarniaj Kuper, kurator umjetničkih slika iz 16. vijeka u Nacionalnoj galeriji portreta u Londonu, vjeruje da portret sadrži veliku sličnost sa ser Tomasom Overburijem.

"Ako ništa drugo, oba djela, Folgerov i Kobeov portret, vjerovatnije predstavljaju ser Tomasa Overburija nego Vilijema Šekspira", izjavila je Tarniaj Kuper za časopis "Times".

Autentični portret ser Tomasa Overburija, Šekspirovog savremenika, koji je živio od 1581. do 1613. godine, doniran je Biblioteci "Bodlien" u Oksfordu 1740. godine i sadrži veliku sličnost sa slikom iz kolekcije Aleka Kobea. Na obje slike muškarac koji je predstavljen ima prepoznatljive osobine kao što je gusta kosa i blago deformisano lijevo uho.

Ser Tomas Overburi je bio engleski pjesnik i esejista. Džejms Prvi zatvorio ga je 1613. godine u Londonsku tvrđavu, Tauer of London, nakon što je odbio da postane ambasador dvora kod ruskog cara Mihajla Prvog Romanovog. Tokom pet mjeseci zarobljeništva Overburi je otrovan i umro je u zatvoru u septembru 1613. godine.

Smatra se da je Kobeov portret naslikan 1610. godine, šest godina prije Šekspirove smrti u 46. godini. Portret je ostao u vlasništvu porodice nekoliko vijekova, a naslijedio ga je Alek Kobe. Prije tri godine on je posjetio Nacionalnu galeriju portreta i vidio izloženi Folgerov portret koji je bio na posudbi iz Šekspirove biblioteke u Vašingtonu.

Tada je uočio sličnosti sa slikom u njegovom vlasništvu. Vjerujući da je njegova slika originalni portret kontaktirao je profesora Stenlija Velsa, predsjedavajućeg Šekspirove zadužbine u rodnom gradu Stratfordu na Avonu.

"Moj prvi utisak kao naučnika bio je skepticizam, ali moje uzbuđenje je raslo kako su dokazi o slici postajali sve očigledniji", izjavio je Vels.

On je dodao da sa 90 odsto sigurnosti tvrdi da je to jedini portret Vilijema Šekspira naslikan tokom njegovog života.

"On bi označio značajan razvoj u istoriji Šekspirovih portreta", kazao je Vels.

Slika će bez obzira na to da li je originalan portret Šekspira ili ne biti izložena u Šekspirovoj zadužbini u njegovom rodnom gradu Stratfordu na Ejvonu 23. aprila na Šekspirov rođendan.

Vilijem Šekspir, rođen 1564. godine, a umro 1616. godine, bio je engleski pjesnik i dramski pisac, koji se smatra za najvećeg pisca na engleskom jeziku i najpoznatiji je dramaturg na svijetu. Opus njegovih djela koja su preživjela do danas sastoji se od 38 pozorišnih komada, 154 soneta, dvije duge narativne poeme i nekoliko drugih poema. Njegovi pozorišni komadi prevedeni su na sve važnije svjetske jezike i prikazuju se svuda u svijetu češće nego bilo koji drugi pozorišni komadi. Njegove najpoznatije tragedije su "Romeo i Julija", "Hamlet", "Otelo", "Kralj Lir", "Magbet", a komedije "San ljetne noći", "Mletački trgovac", "Bogojavljenska noć" i mnoge druge.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.