NavMenu

Udruženje "Kupujmo i koristimo domaće": Proizvodi bh. firmi uskoro na tržištu Švicarske - Izvoz vrijedan 25 mil EUR

Izvor: Nezavisne novine Četvrtak, 26.03.2009. 10:23
Komentari
Podeli

Najmanje deset bh. firmi ove godine će se prvi put pojaviti na tržištu Švicarske, a vrijednost njihovog plasmana biće 25 miliona eura, rekao je Admir Kapo, predsjednik Udruženja "Kupujmo i koristimo domaće-kvalitetno proizvedeno u BiH".

"Upravni odbor jedne velike švicarske kompanije donio je odluku da u iznosu od 25 miliona eura uvezu robu iz BiH. Ne mogu reći o kojoj je kompaniji riječ, ali ona ima obrt od 600 miliona švicarskih franaka godišnje. U taj posao ulaze preko kancelarije našeg udruženja u Švicarskoj. Reći će nam koji su im proizvodi interesantni, a mi ćemo kontaktirati bh. firme koje imaju naš znak koji potvrđuje da je riječ o kvalitetnim proizvodima", kazao je Kapo.

Istakao je da će BiH od tog posla zaraditi 8,5 miliona KM samo na ime PDV-a, te da je cilj da što veći broj bh. kompanija počne izvoziti u Švicarsku, da što više novca uđe u BiH i da se zadrže radna mjesta.

Kapo kaže da je firma "Jami" iz Sarajeva prva koja je nedavno izvezla prve količine robe u Švicarsku, uskoro očekuje izvoz sokova vitalis tuzlanskog preduzeća "Bony", dok se trenutno razgovara i o travničkom "Poljoradu".

"Između ostalog, Švicarci traže suhomesnate proizvode i toaletni papir. Prvi kamion firme `Akova` trebalo je da ode ovih dana, ali će biti potrebno još malo vremena zbog rješavanja nekih administrativnih problema. Tražili su i 12 šlepera mjesečno proizvoda koje ima `Violeta`, ali ona ima potpisane ugovore i trenutno ne može ispoštovati te količine. Interes nam je da s izvozom na ovo tržište krene i `Vispak`, jer posjeduju sve svjetske certifikate", rekao je Kapo.

Naglasio je da bh. firme imaju dobru paletu proizvoda, ali da su malo prisutne na tržištu Švicarske, te će se otvaranjem ovog kanala popraviti njihov imidž i steći će referencu za izvoz u druge zemlje.

Direktor "Poljorada" Vahid Skrobo s nestrpljenjem očekuje realizaciju ovog posla navodeći da će on biti od velikog značaja za privredu.

U ovoj godini planirano je da novih šest bh. firmi počne izvoz u Australiju čime će se prošlogodišnji izvoz od 18 kontejnera robe u vrijednosti od oko milion KM povećati na 25 do 30 kontejnera, kaže Admir Kapo.

"Ove godine se ide na proširenje izvoza. Riječ je o firmama `Vitalis`, `Likval`, `Milkos`, `Dino kafa` i `Sefo`, dok iz preduzeća `Semberka`, `Jami` i `Akova` čekamo odgovor", dodao je Kapo.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.