NavMenu

Informaciona tehnologija i inovacije za mala i srednje-velika preduzeća (MSP)

Izvor: eKapija Srijeda, 25.03.2009. 15:38
Komentari
Podeli

Informacona i komunikaciona tehnologija (ICT) ima ključnu ulogu kod primjene inovacija i kompetitivnosti za male biznise, a posebno za IT sektor. Edukacija radnika za sticanje odgovarajućih vještina i omogućavanje pristupa visoko – tehnološkoj infrastrukturi je od osnovne važnosti da bi se u potpunosti iskoristile mogućnosti ICT-a.

Inovacije su postale "mot du jour" (tema dana) u debati o tome na koji način EU može izaći iz aktuelne finansijske krize. Budućnost evropskih high-tech industrija će u velikoj mjeri ovisiti o angažmanu malih i srednje- velikih preduzeća u pretpostavljenih 95% slučajeva.

Informaciona tehnologija može pomoći da se smanje troškovi, omoguće efikasniji razvojni procesi i da se proizvodi dostavljaju na tržište mnogo brže nego što je to bio slučaj u prošlosti.

Sa stajališta praktičnosti ovo mogu biti jednostavne stvari kao što je slučaj sa dostavljanjem e-računa ( e – fakturisanje) i sistemi za elektronsko plaćanje kao i upotreba programa računarski potpomognutog dizajna što čini posao inžinjera I arhitekata manje radno napornim,a više kreativnim.

Mnoge od evropskih najkreativnijih ICT firmi su MSP-i koji su razvili svoja tehnološka rješenja i često se uvezuju sa većim firmama sposobnim da integrišu inovacije u postojeće platforme namjenjene krajnjim korisnicima.

Glavne prepreke optimalnom korištenju ICT-a su ograničenja za broadband u zemljama članicama EU i radna snaga neophodna za obuku o tome na koji način primjeniti novonastajuće tehnologije.

EU je pokrenula brojne inicijative usmjerene ka nadogradnji ICT vještina, uključujući uspostavljanje tima za kompetitivnost u ICT sektoru i pokretanju komunikacije o e-vještinama.

Grupa stručnjaka za e-fakturisanje je organizovana od strane Komisije, a važnost koja se pridaje pravoj kombinaciji vještina u MSP sektoru je obrazložena u podzakonskom aktu pod nazivom Small Business Act.

Kao dopuna ljudskom kapitalu, fizička telekomunikaciona infrastruktura nije adekvatna u nekim zemljama članicama. Pristup broadband internetu velike brzine se danas podrazumijeva kao neophodnost za efikasan e-biznis posebno u ruralnim djelovima Evrope koji nemaju zadovoljavajući nivo broadband pokrivenosti.

( Izvor www.euractiv.com )

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.