Izvor: Nezavisne novine | Srijeda, 26.09.2018.| 10:44
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Suša poskupljuje pivo i u BiH? - Rast troškova sirovina negativno utiče na pivarsku industriju

(Foto: Brent Hofacker/shutterstock.com)
Pivopije u BiH mogle bi u narednoj godini dočekati više cijene piva, zbog poskupljenja proizvodnje, odnosno skoka cijene jednog od ključnih sastojaka piva - ječma, čiji je rod ove godine zbog suše podbacio širom Evrope.

Cijena ječma početkom avgusta dostigla je najviši nivo u posljednjih pet godina, od 236 EUR po toni, a osim veće cijene sirovine, rastu i cijene energenata te aluminijuma, od kojeg se proizvode limenke.

Prema izvještaju investicijske banke Berenberg, najveći svjetski proizvođači piva suočavaju se s rastom troškova proizvodnje od približno 16%, te će se ti troškovi vjerovatno preliti na više cijene piva iduće godine, što bi se moglo preliti i na domaće pivare.

Nikolas Peni, generalni direktor Banjalučke pivare, potvrdio je da je kretanje troškova sirovina trenutno veoma negativno za pivarsku industriju.

- Ovo stanje je uglavnom uslovljeno rastućim troškovima nafte, što povećava sve vrste ulaznih troškova. Osim toga, ove godine siromašna žetva ječma u srednjoj Evropi uticala je na nedostatak pivarskog ječma, a posljedica toga je rast cijena - rekao je Peni, koji je ujedno i predsjednik Grupacije proizvođača piva pri Spoljnotrgovinskoj komori BiH.

On je istakao da povećanjem efikasnosti uvijek nastoje izbjeći povećanje cijene piva, međutim to će možda biti neizbježno ukoliko ulazni troškovi nastave i dalje da rastu.

S ovim stavom saglasni su i u Sarajevskoj pivari, pored Banjalučke pivare, još jednom članicom Grupacije proizvođača piva.

(Foto: ID1974/shutterstock.com )
Edin Ibrahimpašić, direktor Bihaćke pivovare, kaže da postoje naznake eventualnog povećanja cijena piva, zbog cijene uroda ječma ove godine, ali da su one na nivou špekulisanja.

- Velika većina proizvođača slada u Evropi je u vlasništvu velikih multinacionalnih pivarskih kompanija, čiji se proizvodi nalaze i na našem tržištu kojima konkuriraju, ili pokušavaju konkurirati, i direktno utiču na cijenu ječmenog slada - rekao je Ibrahimpašić.

Ističe da povećanja cijena piva u njihovoj pivari nije bilo unazad tri godine.

- Sami ste svjedoci poskupljenja svih inputa, od sirovina, repromaterijala, a u ovoj godini i drastičnog povećanja cijene energenata, koji direktno utiču na poskupljenje vlastite proizvodnje, ali i svih naših dobavljača i prevoznika - rekao je Ibrahimpašić i dodao da povećanje cijene gotovog proizvoda jednostavno nije moguće zbog konkurentnih cijena na tržištu BiH, odnosno dampinških cijena, prije svega uvoznih piva, koje već godinama remete tržište.

U kompaniji Molson Coors Banjaluka, koja je dio istoimene multinacionalne grupacije i uvoznik je za BiH nekih od najpoznatijih pivarskih brendova u regiji, kažu da redovno prate trendove s poljoprivrednim urodom osnovnih sastojaka za proizvodnju piva, te prema tome unaprijed planiraju cijene i poslovne procese.

- Kada je riječ o nabavci ječma koji je osnovni sastojak u proizvodnji naših pivskih brendova, koristimo razgranatu mrežu dobavljača i partnera kako bismo uvijek imali mogućnost odabira kvaliteta i cijene u skladu sa standardima naše kompanije - rekli su u Molson Coorsu.

Oni kažu da su za naredni period unaprijed obezbijedili sirovine u potrebnim količinama, te da aktivno prate dinamiku tržišta, koje je podložno različitim uticajima, kao što su inflacija i drugi socio-ekonomski faktori.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.