NavMenu

Global Metal Construction useljava u novi i gradi još jedan pogon u Usori - Za dvije hale biće izdvojeno 3 mil KM

Izvor: eKapija Utorak, 25.09.2018. 13:38
Komentari
Podeli

Firma Global Metal Construction iz Usore planira značajno širenje proizvodnog prostora u skorijoj budućnosti, kao i nove razvojne projekte. Naime, u toku je useljenje u novu halu, čime će se proizvodno-skladišni kapaciteti kompanije zaokružiti na 3.400 m2, dok je u planu gradnja dodatnih 2.400 m2 u 2019. godini, naveo je za eKapiju Adnan Bajraktarević, direktor GMC Usora.

Bajraktarević kaže da će novi pogoni biti smješteni uz postojeće u Usori i činiće jedinstven prostor za montažu visokoregalnih skladišta i proizvodnju čeličnih konstrukcija. Proizvodnja u tek izgrađenoj hali počinje naredni mjesec.

- Proizvodnja je u kratkom roku ostvarila značajne rezultate na koje smo izuzetno ponosni. Prošle godine smo izvezli u SAD preko stotinu tona obrađenog čelika, što nam je dalo dodatni podstrek i samopouzdanje da možemo raditi za najveće i najbolje kompanije – ističe direktor GMC Usora.

Dodaje je daje okvirna vrijednost dva nova pogona oko 3 mil KM, a biće im potebno oko 40 radnika i to zavarivača, bravara, CNC operatera.

Inače, GMC Usora je nedavno objavio konkurs za zapošljavanje 60 montažera koji će biti angažovani na poslovima montaže visokoregalnih skladišta u SAD-u, Italiji, Engleskoj, Rusiji i Rumuniji.

- Kompanija GMC je posljednje dvije, tri godine u fazi ubrzanog rasta i razvoja, što je rezultat stalnih napora da konstantno budemo prisutni na tržištu, kod kupaca, na sajmovima. Iz takvog odnosa prema poslu, uz neizostavan profesionalan odnos prema klijentima koji podrazumijeva strogo poštivanje rokova i dogovoreni kvalitet radova, možemo slobodno reći da su naši kapaciteti gotovo uvijek popunjeni najmanje godinu dana unaprijed – kaže Bajraktarević.

Veoma značajni za GMC bili su i ugovori potpisani u julu sa tri nova kijenta iz Italije u Njemačke, u sektoru proizvodnje čeličnih konstrukcija.

- Riječ je o velikim kompanijama koje su izrazile želju za dugoročnom saradnjom, tako da sada isporučujemo prve naručene količine za koje smo uvjereni da će biti zadovoljavajuće sa aspekta specifičnih zahtjeva naših kupaca, te da ćemo u konačnici ostvariti cilj i nastaviti uspješnu saradnju u budućnosti – dodaje naš sagovornik.

Razvoj djelatnosti

Firma Global Metal Construction (GMC) se po osnivanju, od 2012. godine, početno bavila trgovinom skladišne opreme, da bi se kasnije širio spektar poslovanja. Vremenom je pokrenut sektor koji se bavi pružanjem usluga montaže visokoregalnih automatskih skladišta, što je postala njihova glavna djelatnost.

Prije dvije godine su pokrenuli vlastitu proizvodnju čeličnih konstrukcija, uglavnom automatskih skladišta za limove, cijevi, šipke, zatim kontejnera za elektronički otpad i dijelova postrojenja za proizvodnju stakla.

Saradnja i partneri

Montažeri kompanije GMC su trenuto raspoređeni u skoro svim dijelovima svijeta, od Rusije, preko Rumunije, Italije, Engleske, do SAD-a i Meksika.

- Možemo slobodno reći da su neki projekti jako značajni i za zemlje poput SAD-a, jer predstavljaju direktne strane investicije koje imaju širi regionalni značaj i pozitivne implikacije za ekonomiju savezne države Ohajo, a samim time i cijele države – ističe Bajraktarević.

Osim toga, tokom ove godine radili su i za velike multinacionalne kompanije poput Michelina i Lega, što potvrđuje kvalitet usluga koje pruža kompanija GMC.

Najznačajniji poslovni partneri GMC-a, prema riječima direktora, locirani su na tržištu EU, sa mnogima od njih ostvaruju višegodišnju saradnju.

Na tržištu Bosne i Hercegovine i regije su prisutni kao jedan od značajnijih dobavljača skladišne opreme. Bajraktarević kaže da su radili sa gotovo svim velikim kompanijama, kako onim u razvoju, tako i u malim porodičnim preduzećima.

Novi projekti

Nedavno je pažnju javnosti privukla vijest da GMC Usora planira otvoriti pogon u Zavidovićima, što bi, prema navodima opštinskog sajta, bila vrijednost investicije od 20 mil KM. Međutim, kako nam objašnjava direktor te firme, riječ je o angažovanju na dovođenju novog investitora.

- To je u fazi početnih pregovora sa potencijalnim investitorom, kojeg trenutno zanimaju razni aspekti i mogućnosti poslovanja u BiH. Za sada ne možemo otkriti detalje o kome se radi i šta sve ta investicija podrazumijeva, ali uskoro ćemo biti u prilici da kažemo nešto više o tome.

GMC u narednom periodu planira rad na ozbiljnim razvojnim projektima. Kompanija u naredne dvije godine želi da izgradi savremeni trening centar sa kompletnom opremom za edukaciju budućih montažera, zavarivača, limara, panelista i rukovaoca radnim mašinama.

- Smatramo da realizacijom ovog projekta možemo odgovoriti izazovima prisutnim na tržištu rada, kao što je manjak kvalifikovane radne snage, manjak radne snage sa iskustvom i generalno problem odljeva radne snage u inostranstvo. Kroz edukaciju u trening centru, kreirat ćemo vlastiti kadar koji može realizirati zacrtane poslovne planove preduzeća i osnažiti našu konkurentsku poziciju na tržištu – navodi Bajraktarević.

Osim toga, u planu je izgradnja modernog administrativnog centra kompanije, ukupne površine 900 m2, iz kojeg će upravljati i koordinisati svim poslovima i projektima na stranim tržištima.

Sestrinske kompanije GMC (BiH), VEM (Italija), GMC Kovi (Slovenija) i SAE LIFT (Slovenija) zapošljavaju više od 400 radnika i predstavljaju jednog od najozbiljnih pružaoca usluga u montaži visokoregalnih skladišta u Evropi.

V. Džudža


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Zdravstvo

Šta znače česti ružni snovi

Riječ je o važnom otkriću budući da su loši snovi do sada najprije dovođeni u vezu sa psihičkim stanjima. Parkinsonova bolest, rani znaci otkrivanja i bolje šanse za liječenje su veliki izazov za naučnike, a zahvaljujući istraživačima sa University of Birmingham sada postoje preliminarni dokazi da bi učestali ili svakodnevni loši snovi mogli biti rani znak oboljenja. Važno otkriće: Parkinsonova bolest i učestale noćne more

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.