NavMenu

Trgovinski rat Kine i SAD-a postao stvarnost - Stupile na snagu carine vrijedne 260 mlrd USD

Izvor: Indikator Utorak, 25.09.2018. 11:29
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: nattanan726/shutterstock.com)Ilustracija
Vašington i Kina objavili su u ponedjeljak (24. septembra 2018. godine) trgovinski rat stupanjem na snagu novih 260 mlrd USD carinskih dadžbina na kineske i američke proizvode sa rizikom da ugroze svjetski ekonomski rast.

Ignorišući mnoga upozorenja ekonomista i globalnih kompanija, administracija američkog predsjednika Donalda Trampa uvela je carine od 10% na 200 mlrd USD uvoza iz Kine. Peking, prema najavama, trebalo bi da uzvrati u isto vrijeme nametanjem novih carina od 5 do 10% američkih proizvoda koji predstavljaju 60 mlrd USD godišnjeg uvoza u Kinu.

Tramp je mjesecima unazad upozorovao kineske partnere da prekinu poslovne prakse koje smatra nepoštenim. Posebno ga muči što prilikom stupanja na kinesko tržište američke kompanije moraju dijeliti sa svojim lokalnim partnerima dio svog tehnološkog znanja što je upoređivao sa "krađom" intelektualne svojine.

- Trgovinski rat što ga Kina vodi protiv Sjedinjenih Država traje već godinama. Ako želimo da to nazovemo trgovinskim ratom, odlučni smo da u njemu pobijedimo i pobijedit ćemo - rekao je državni sekretar Majk Pompeo za Fox News mrežu u nedjelju. Očekuje da će se postići da se Kina "odnosi kako bi trebalo da se odnosi svjetska sila, da pokaže transparentnost i poštuje vladavinu prava".

Američki predsjednik je ove godine nametnuo tarife od 25% na 50 mlrd USD vrijednih kineskih proizvoda. Suočen sa identičnom odmazdom Pekinga, odlučio je da ocarini dodatnu kinesku robu vrijednu 200 mlrd USD. Vašington od marta carine uvodi pod izgovorom "nacionalne sigurnosti" za čelik i aluminij koji uvozi na nivou od 25% ili 10%.


- Trgovinski rat je sada postao stvarnost - kaže Brajan Coulton, glavni ekonomista u Fitch Ratings agenciji.

Situacija postaje teža jer čini se da je dijalog zaustavljen. Posjetu kineske pregovaračke delegacije, koja je bila predviđena za 27. i 28. septembar u Vašingtonu, Peking je otkazao, objavio je Wall Street Journal. Prethodni pregovori krajem avgusta su završeni bez ikakvog rezultata.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija, Industrija

Insolar dobio koncesiju za izgradnju solarne elektrane od 100 MW kod Tomislavgrada

U zgradi Vlade Hercegbosanske županije potpisan je ugovor između Vlade Hercegbosanske županije kao koncesora i firme Insolar kao koncesionara. Ugovor je ispred Vlade Hercegbosanske županije potpisao ministar gospodarstva Hercegbosanske županije Miroslav Jaglica, a ispred Insolara Nataniel Holbrohr. Koncesionaru je dodijeljena koncesija za izgradnju solarne elektrane SE Seline ukupne instalirane snage 100 MW, u cilju korištenja solarnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.