NavMenu

Privredna komora FBiH organizuje posjetu kongresu pilanara u Slavonskom Brodu

Izvor: biznis.ba Ponedjeljak, 24.09.2018. 15:45
Komentari
Podeli

(Foto: Apples Eyes Studio/shutterstock)
Predstavnici Privredne komore Federacije BiH (PK FBiH), sa članicama iz drvnog sektora, i ove godine će učestvovati na kongresu pilanara koji će deveti put biti održan u Slavonskom Brodu, 25. i 26. septembra.

Radi se o centralnom okupljanju predstavnika pilanske industrije iz Hrvatske, BiH, Slovenije, Srbije i drugih zemalja, a koji je prepoznat i na evropskom nivou o čemu svjedoči sve veći broj učesnika, posebno iz Austrije, Njemačke, Italije, kao i predstavnika evropskih udruženja iz Brisela.

– Ovaj događaj jedinstvena je prilika za umrežavanje predstavnika pilanske prerade iz regije i šire što je naročito važno danas kada je izražen sve veći interes za sirovinom. Rješenja treba tražiti u novim tehnologijama i većem iskorištenju trupaca i korištenju drva manjeg promjera – kazali su za Fenu u Privrednoj komori Federacije BiH.

Komora je partner Hrvatskom drvnom klasteru u organizaciji ovog kongresa, a učesnici će, između ostalog, moći razgovarati o cijeni rezane građe i drvnih sortimenata, primjeni EU normi, mobilizaciji dodatnih količina sirovine, suradnji sa akademskom zajednicom, tretmanu pilanskog otpada i drugo.

– U Federaciji BiH ima 468 pilana koje uglavnom izvoze svoje proizvode, dok proizvođači namještaja nemaju dovoljno sirovine, a potražnja za proizvodima viših faza obrade je u porastu. Kada je riječ o izvozu namještaja u prošloj godini povećan je za devet posto u odnosu na predhodnu godinu. Međutim, u ukupnom izvozu drvnog sektora još uvijek je dominantan izvoz sirovine i rezane građe – navode iz PK FBiH.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.