NavMenu

EU daje 1,1 mil EUR za projekte deminiranja u BiH

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 24.09.2018. 14:34
Komentari
Podeli
(Foto: Julija Sapic/shutterstock.com)
Evropska unija osigurala je 1,1 mil EUR za dva projekata uklanjanja mina u Bosni i Hercegovini od kojih se jedan odnosi na reizviđanje sumnjive površine, a drugi na uspostavljanje nove baze podataka o miniranim područjima i web aplikacije.

Ugovor o dva projekata EU, koja je od 1996. godine uložila 46 mil EUR za programe deminiranja, potpisali su danas otpravnik poslova Delegacije EU u BiH Kaldoun Sino, ministri civilnih poslova i odbrane BiH Adil Osmanović i Marina Pendeš, zamjenik rezidentnog predstavnika UNDP-a Sukhrob Košmukamedov i regionalni direktor norveške Narodne pomoći za jugoistočnu Evropu Sven Jonas Zakrison.

Prema procjenama Centra za uklanjanje mina u BiH (BHMAC) čak 2,2 posto ili 1.091.000 kvadratnih metara zagađeno je minama od čega je 60 posto pod šumom.

Prvobitna strategija predviđala je da BiH bude očišćena od mina do 2020. godine, ali to se neće moći dogoditi te je novi rok za završetak tog posla 2025. godina, a platforma koja će biti uspostavljena olakšaće posao svim institucijama koje se bave deminiranjem.


Prema posljednjim podacima problem s minama ima 129 opština, odnosno 1.398 ugroženih mjesta. Kontaminiranost minama direktno utiče na sigurnost oko 545.603 stanovnika, odnosno 15 posto od ukupnog broja stanovnika.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.