Izvor: Klix | Ponedjeljak, 24.09.2018.| 11:02
Izdvojite članak Odštampajte vijest

FBiH nema evidenciju o prihodima od boravišnih taksi - Oblast neuređena već četiri godine

(Foto: Pressmaster/shutterstock.com)
Nijedna institucija u Federaciji BiH ne zna koliko se novca sakupi od boravišnih taksi. Od 2014. godine ta oblast u FBiH potpuno je neuređena, a gubici su ogromni.

Sve postane jasnije kada se uzme u obzir da je Hrvatska u prošloj godini samo po osnovu ovih prihoda prikupila 464 miliona kuna ili blizu 120 mil KM.

Glavni federalni tržišni inspektor Elmir Ramić podsjetio je kako je Zakon o turističkim zajednicama i promicanju turizma odlukom Ustavnog suda 2014. godine stavljen van snage, s obavezom da Federalni parlament i resorno ministarstvo sačine novi zakon. Međutim, ništa nije urađeno.

- Najgore od svega je što su na osnovu tog zakona donesene dvije važne uredbe, uredba o naplati boravišne takse i uredba o naplati turističke članarine. Time su te dvije uredbe automatski stavljene van snage, te federalni inspektori ne mogu u vezi s tim ništa poduzimati, jer nemaju nikakve ovlasti. Ništa tu ne možemo učniti, a nekoliko puta smo tražili kod resorne ministrice, jer smo radili na jednom tekstu zakona. Sve je to još u ladici, od 2014. godine doslovno niko ništa nije uradio - pojasnio je glavni federalni tržišni inpektor.

Ramić kaže i kako su pojedini kantoni uspjeli svojim zakonskim aktima djelimično urediti ovu oblast, jer turizam i ugostiteljstvo nisu potpuno u nadležnosti Federacije BiH. Ipak, i tu postoji ozbiljan problem s luksuznijim hotelima.

- Koliko se tu poslovnih aktivnosti može nadzirati, to je ozbiljno pitanje, jer npr. kantoni mogu nadzirati samo hotele treće kategorije, odnosno s tri zvjezdice. Dosta hotela ima četiri i pet zvjezdica i oni su van domašaja kantonalnih propisa - naveo je Elmir Ramić.

Zapravo, priča oko novog zakona o turizmu zapela je sredinom prošle godine u sukobu između federalne ministrice Edite Đapo i tadašnjeg premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića. Novi zakon predviđao je mogućnost općinama da osnivaju svoje turističke zajednice, davao općinama 80% prihoda od boravišnih taksi, te direktno oponirao važećem Zakonu o turizmu KS.

Na pitanje koliko kantoni i pored tih ograničenja uberu od boravišnih taksi, u Federalnoj upravi za inspekcijske poslove su uputili na Poresku upravu Federacije BiH kao instancu koja bi morala imati te podatke. Oni su pak kazali da je za sve nadležna Federalna uprava za inspekcijske poslove.

Kako je cijela problematika trenutno prepuštena kantonima, odnosno njihovim vladama i turističkim zajednicama, sve poprima obrise potpunog haosa.

U Federaciji BiH aktivno djeluju samo turističke zajednice u HNK i KS, djelomično i u TK.

Ostale su, kako je nedavno za Klix kazao Andrija Krešić, direktor Turističke zajednice HNK, ugašene ili pred gašenjem, ponajprije zbog nedostatka sredstava, što je uzrokovala trenutna situacija u vezi sa boravišnim taksama.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.