Izvor: Indikator | Nedjelja, 23.09.2018.| 08:59
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Potpisan ugovor za izgradnju tunela Hranjen - Euro-Asfalt izvodi radove vrijedne skoro 82 mil KM

Ilustracija (Foto: Nikifor Todorov/shutterstock.com)
U zgradi Vlade Bosansko-podrinjskog kantona u subotu (22. septembra 2018. godine) je potpisan ugovor za prvu fazu izgradnje brze ceste Sarajevo - Goražde.

Vrijednost radova povjerenih preduzeću Euro-Asfalt, tokom kojih treba biti probijena glavna i servisna cijev tunela Hranjen, iznosi 81.899.883 KM, od čega je 70 mil KM osigurano iz dobiti BH Telecoma.

Ugovor u Goraždu potpisali su direktor JP Autoceste FBiH i Hamed Ramić, direktor firme Euro-Asfalt iz Sarajeva, a potpisivanju su prisustvovali i premijer FBiH Fadil Novalić i ministar prometa i komunikacija BiH Ismir Jusko.

Za BPK Goražde ovo je veliki događaj, naglasio je premijer BPK Goražde, Emir Oković.

- Jedna generacija je 2015. skromno rekla da će nastojati zagovarati uspostavu cestovnog povezivanja Sarajeva s Goraždem na kvalitetniji način i moram reći da smo prešli ogroman put - izjavio je Oković.

Direktor Autocesta FBiH Adnan Terzić je pojasnio da nakon potpisivanja ugovora teče rok od 15 dana za dostavljanje bankovnih garancija od strane izvođača radova, nakon čega će on biti uveden u posao.

- Očekujem da će organizacija gradilišta i potrebna geotehnička ispitivanja, da bi se kompletan glavni projekat završio, započeti najdalje za mjesec dana - dodaje Terzić.

Rok za izgradnju tunela je 36 mjeseci, a već postoji interesovanje finansijera za drugu fazu radova, odnosno izgradnju trase prema tunelu iz pravca Goražda, odnosno Prače.

- Veliki dio Dejtonskog sporazuma je zauzelo pitanje Goražda i komunikacije, koja je tad bila određena da ide preko Grepka i Bjelašnice, federalnom teritorijom. Danas, 23 godine nakon rata ne razmišljamo tom glavom nego smo svjesni da je najbliža komunikacija dolinom Prače, preko Pala do Sarajeva - rekao je Novalić.

Brza cesta od Goražda do Sarajeva dio je regionalnog projekta cestovnog povezivanja Beograda i Sarajeva koji, prema riječima državnog ministra Ismira Juske, niti jednog momenta nije doveden u pitanje.

Izgradnjom ceste Goražde - Sarajevo cestovna udaljenost između dva grada biće smanjena sa sadašnjih 95,6 na 56 kilometara, a umjesto sat i po vožnja će trajati 45 minuta, prenosi Indikator pozivajući se na Oslobođenje.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.