Izvor: Tanjug | Subota, 22.09.2018.| 10:55
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Količina otpada u svijetu mogla bi da poraste za 70% do 2050.

(Foto: kanvag/shutterstock.com)
Količina svjetskog otpada mogla bi da se poveća za 70% do 2050. godine pošto raste urbanizacija i stanovništvo, objavila je Svjetska banka, procijenjujući da će Južna Azija i region podsaharske Afrike generisati najveći rast smeća.

Države bi mogle da ostvare ekonomsku i ekološku korist s boljim prikupljanjem, recikliranjem i odlaganjem smeća, navodi se u izvještaju Svjetske banke, koja je izračunala da se, umjesto toga, trećina svjetskog otpada baca van deponija - na otvorenom, bez tretmana, prenosi Tomson Rojters.

- Zaista moramo da obratimo pažnju na Južnu Aziju i podsaharsku Afriku, jer će se do 2050. godine otpad u Južnoj Aziji udvostručiti, a u subaharskoj Africi utrostručiti - kaže Silpa Kaza, specijalista za urbanistički razvoj u Svjetskoj banci i glavni autor izvještaja.

- Ako ne preduzmemo bilo kakvu akciju, to bi moglo da ima prilično velike posljedice na zdravlje, produktivnost, životnu sredinu, životne namirnice - rekla je ona u telefonskoj izjavi iz Bjelorusije.

Rast otpada će nadmašiti rast stanovništva, i dostići će 3,4 milijarde tona do 2050. godine u odnosu na oko 2 milijarde tona iz 2016, navodi se u izvještaju. Države sa visokim dohotkom proizvode trećinu svjetskog otpada uprkos tome što imaju samo 16% svjetskog stanovništva, dok četvrtina smeća dolazi iz regiona Istočne Azije i Pacifika.

Mada više od trećine otpada u svijetu završava na deponijama, više od 90% smeća se izbacuje na otvorenom u zemljama sa nižim prihodima koje često nemaju adekvatne kapacitete za odlaganje i tretman, piše u izveštaju. Ubrzano gomilanje otpada takođe može uticati na klimatske promjene, imajući u vidu da uz aktuelni nivo reciklaže trenutne količine smeća generišu oko 5% emisije ugljenika.

Veće koršćenje reciklaže, sječenje plastike i otpadaka hrane može pomoći u smanjenju otpada, navodi se u izveštaju i dodaje da brojnim zemljama s niskim prihodima nedostaju zakoni koji se bave otpadom. Plastične mase, koje hiljadama godina zagađuju vodene tokove i ekosisteme, čine 12% ukupnog otpada, upozorava Svjetska banka.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.