NavMenu

Domaće povrće teško do zime - Prinosi pojedinih kultura manji i za 40%

Izvor: Nezavisne novine Nedjelja, 23.09.2018. 09:06
Komentari
Podeli
(Foto: benjamas11/shutterstock.com)
Zimskih zaliha povrća, ako je suditi po prinosu i kvalitetu, gotovo da neće ni biti, a i ono povrće koje dočeka zimu, moglo bi biti vrtoglavo skupo, saglasni su proizvođači u BiH.

Poljoprivrednicima je, osim kukuruza, ove godine sve podbacilo, a mnogo povrća, naročito krompira i luka, odmah trune i neće ga biti moguće sačuvati za snježne dane.

- Prinosi luka su sigurno 55% manji, krompira 40%, međutim to nije najgore, jer ih je uhvatila i plamenjača i javlja se trulež pa neće moći ostati za zimu. Prodaju se odmah po niskoj cijeni - rekao je Branko Mastalo, predsjednik Udruženja povrtara RS.

Dodaje da će u zimskom periodu rasti cijena krompira, a posebno do proljeća, kada je moguće da ga neće ni biti.

- Manje je i zasađeno, a kišna godina uticala je na razvoj plamenjače i to je izazvalo trulež i na luku i na krompiru. Proizvođači krompira iz Glamoča su mi rekli da već po vađenju imaju velike probleme i krompir im trune, te će imati velike posljedice - dodao je Mastalo za Nezavisne.

Veleprodajna cijena krompira je trenutno 0,30-0,40 KM po kilogramu, a pretpostavlja se da će cijena nadalje rasti i od januara do marta krompir će dostići cijenu koja se neće svidjeti kupcima.

- Luk je takođe lošeg kvaliteta, sitan je i trune, i većina proizvođača ga odmah prodaje pa će malo ko moći da ga ostavlja u skladišta - kaže Mastalo.

Dodaje da je s kupusarkama takođe loša situacija, jer su kupus napale razne bolesti.

- Varaždinac je negdje potpuno požutio, pa neće biti šta sjeći. Procjene su da neće biti ni kupusa kojeg obično imamo mnogo - kaže Mastalo i dodaje da će mu biti visoka cijena, a dosta će se pokrivati uvozom zbog nedostatka domaćeg.

Budući da je i u Srbiji ista situacija i prinosi manji za 40%, a kavalitet povrća loš, zimnica će, kako kaže Mastalo, ove godine biti skupa.


Slična situacija je i u Federaciji BiH, a Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika u FBiH, rekao je za Nezavisne da i ono povrća što ima trune, te da 60-70 odsto krompira i luka neće biti za upotrebu.

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske, kaže da se ove godine poljoprivrednici bore s nepogodama i sigurno će biti smanjeni prinosi uz povećane troškove rada.

- Osim luka i krompira, koji trune, karfiol je jako pogođen i malo karfiola će se moći iskoristiti, a on će biti diskutabilnog kvaliteta. Rani kupus je takođe na više lokacija stradao, a vidjećemo šta će biti sa zimskim, koji nam je zapravo i najpotrebniji - kaže Marinković.

Dodaje da su poljoprivrednici imali jednu vrlo nerentabilnu godinu iza sebe kada su u pitanju povrtarske kulture.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.