NavMenu

Transplatacije pankreasa i bubrega u Padovi ubuduće besplatne za pacijente iz RS?

Izvor: Nezavisne novine Subota, 22.09.2018. 10:09
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: shutterstock.com)Ilustracija
Dijalizni pacijenti u RS imaju najkvalitetniju dijalizu u okruženju, cijena dijalize je znatno smanjena, kvalitet života je poboljšan u svakom smislu, a sve zahvaljujući Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS, prvenstveno ministru Draganu Bogdaniću, rekao je Aleksandar Radun, predsjednik Udruženja dijaliziranih, transplantiranih i hroničnih bubrežnih bolesnika RS.

- Mi kao udruženje, koje u RS ima 1.100 članova, koji su teško bolesni, želimo da zahvalimo ministru Bogdaniću što nam je obezbijedio najkvalitetniju dijalizu u okruženju, a i šire, i odgovorio na sve naše zahtjeve i pozive za pomoć - rekao je Radun.

Istakao je da u okruženju samo u RS postoji hemodijafiltracija za sve pacijente, uključujući i one pacijente od 90, kao i one od 17 godina.

- U Srbiji ima 4.500 dijaliznih bolesnika, a oko 18% ide na hemodijafiltraciju, drugi idu na lošiju hemodijalizu - kaže Radun.

Naglasio je da je ovo udruženje uz pomoć ministra Bogdanića uspjelo spustiti cijenu dijalize sa 120 na 103 EUR.

Kako navodi, prvi put su dijalizni i transplantirani bolesnici uspjeli dobiti 100 KM mjesečne pomoći.

Dodao je da ministar Bogdanić uskoro treba u Padovu, gdje se vrše transplatacije pankreasa i bubrega, te da postoji obećanje da će transplatacije pacijentima koji budu ispunjavali uslove ubuduće biti 100% plaćene.


Pojasnio je da je transplantacije u Padovi ranije Fond zdravstvenog osiguranja RS finansirao sa 30%, a 70% pacijent sam, te da se samo na osnovu toga vidi pomak u ovoj situaciji.

- Dijalizni centri u RS su bili totalno zapušteni. Stari aparati, posteljina koja nije mijenjana, osmoza i voda loša, to je bio horor za hemodijalizne pacijente. Sada je to dovedeno na nivo da imate najsavremenije aparate 5000 8S, dijalizira nas najjača komapnija koja postoji, a da ne pričam o krevetima i posteljini, koji su uredni i čisti - ističe Radun.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.