NavMenu

Idejno rješenje aerodroma u Bihaću gotovo, čekaju se dozvole

Izvor: Nezavisne novine Nedjelja, 23.09.2018. 19:35
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Jaromir Chalabala/shutterstock.com)Ilustracija
Konačno idejno rješenje izgleda budućeg aerodroma u Bihaću je urađeno i upriličena je njegova prezentacija, a u narednom periodu slijede aktivnosti u vezi sa dobijanjem potrebnih dozvola i druge dokumentacije, potvrdio Elvedin Sedić, direktor JP Aerodrom Bihać, istakavši kako je sada na potezu Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša FBiH.

- Podnijeli smo zahtjev za izdavanje urbanističke saglasnosti, a međuvremenu radićemo na glavnom projektu i cilj nam je da te aktivnosti okončamo do kraja ove godine kako bismo mogli podnijeti zahtjev za građevinsku dozvolu - rekao je Sedić.

Prema njegovim riječima, u ovom trenutku je teško govoriti o vremenskim rokovima u kojima bi se mogle uraditi ove aktivnosti, jer to zavisi od brojnih drugih faktora.

- Trenutno provodimo postupak eksproprijacije zemljišnih parcela koje su u privatnom vlasništvu i tu se srećemo s brojnim imovinsko-pravnim problemima i tužbama građana. S obzirom na to da takvih parcela ima oko 500, to je proces koji bi mogao dugo trajati i koštati - kazao je Sedić.

Prema njegovim riječima, plan je da do kraja ove godine započne izgradnja testnog dijela piste i za to postoje sredstva u iznosu od 2,5 mil KM, koje je obezbjedila Vlada FBiH.

U međuvremenu, dodaje kako je u proteklom periodu izgrađena zaštitna ograda te sanirana pristupna cesta do lokaliteta aerodroma, a da je u skorom periodu planirana i izgradnja putne infrastrukture unutar samog kompleksa.


On je komentarisao i informacije da bi ovaj projekat, zbog sporosti njegove realizacije, mogao iz ingerencije gradskih vlasti biti prebačen u nadležnost Unsko-sanskog kantona ili Federacije BiH.

- Mislim da je to u ovom trenutku manje bitno, jer grad i naše preduzeće su zainteresovani da ovaj projekat dovedu do kraja. Brzina realizacije, kako sam rekao, uslovljena je nizom objektivnih okolnosti - kaže Sedić.

Prema njegovim riječima, bitno je pronaći strane ulagače koji bi sudjelovali u finansiranju ovog projekta po principu javno-privatnog partnerstva.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.