Izvor: eKapija | Petak, 21.09.2018.| 08:53
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Banjaluka dobitnik prestižnog evropskog priznanja za urbanu mobilnost

Banjaluka (Foto: joyfull/shutterstock.com)
Grad Banjaluka dobitnik je ovogodišnje prestižne evropske nagrade za unapređenje urbane mobilnosti, odlučio je ekspertski žiri Civitasa, ugledne asocijacije evropskih gradova, navodi se u saopštenju Gradske uprave.

Priznanje u kategoriji "Grad u transformaciji", sinoć je u švedskoj Umei, u okviru konferencije Civitas foruma, u ime gradske administracije primio načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić.

Nagrada se dodjeljuje jednom evropskom gradu koji je tokom godine postigao značajnu transformaciju i napredak na polju održivog razvoja.

– Banjaluka, kao jedina lokalna zajednica iz BiH koja je član Civitas mreže, prepoznata je kao grad koji je u veoma kratkom periodu proveo niz različitih mjera u cilju promovisanja urbane mobilnosti. Time pokazuje svoje opredjeljenje za razvojem po principima održivog razvoja, za poboljšanjem životne sredine i kvaliteta života u gradu – kazao je Sandić.

Prema njegovim riječima, konkretni koraci na unapređenju urbane mobilnosti pokrenuti su poslije reorganizacije Gradske uprave i fokusiranja na konkretne saobraćajne probleme u gradu.

- Time je jasno pokazano naše opredjeljenje da ćemo se baviti saobraćajem i da saobraćaj neće samo biti slovo na papiru – kazao je Sandić na svečanoj ceremoniji u Umei.

Govoreći o provedenim mjerama u oblasti urbane mobilnosti i održivog razvoja, Sandić je naglasio da je Banjaluka, između ostalog, nedavno uvela sistem za automatsko iznajmljivanje bicikala tzv. "Bajk šering", kojeg su građani odlično prihvatili.

- Takođe, postavili smo punjače za električna vozila na javnim površinama, rekonstruisali dio pješačke zone u centralnoj gradskoj jezgri, te uveli panoramski autobus na Banj brdo. U centru grada ograničili smo vrijeme parkiranja i zatvorili za saobraćaj vikendima tokom ljeta centralnu gradsku ulicu. Započeli smo sa projektovanjem mreže biciklističkih staza i upravo danas po prvi put u okviru kolovoza označili biciklističku traku – kazao je sinoć Sandić.

Napomenuo je da je Banjaluka u junu ove godine uspješno organizovala jednodnevnu konferenciju u okviru CIVINET mreže, koja je okupila preko 60 stručnjaka iz šest zemalja.

Takođe, Banjaluka je jedina iz BiH registrovala svoje aktivnosti za Evropsku sedmicu mobilnosti, koja je u toku.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.