Izvor: Nezavisne novine | Petak, 21.09.2018.| 08:51
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Prva operacija u novim salama sjevernog krila UKC RS zakazana za 24. septembar

Nova operaciona sala
Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Republike Srpske Vlado Đajić izjavio je Srni da će u ponedjeljak, 24. septembra, promotivnu operaciju u novoopremljenim hirurškim salama u sjevernom krilu UKC-a obaviti domaći i ruski ljekari iz Sankt Peterburga.

- Riječ je laparoskopskoj operaciji tumora debelog crijeva uz minimalan rez, poslije koje se pacijent vrlo brzo oporavlja i biva pušten kući nakon samo nekoliko dana. Razlika između ove i klasične operacije debelog crijeva je ogromna, a dovoljno je reći da nakon klasične operacije pacijent ostaje u bolnici i do 15 dana, a na bolovanju od tri do šest mjeseci - rekao je Đajić.

Đajić je objasnio da će nakon preseljenja svih klinika pod jedan krov, u subotu, 22. septembra, biti mnogo lakše organizovati rad i zbrinjavanje najugroženijih pacijenata.

- Do sada smo sanirali, adaptirali i pustili u funkciju Centralni medicinski blok u kojem će ležati pacijenti, radimo adaptaciju južnog krila gdje će biti poliklinički dio i Kardiohirurgija i završili smo sjeverno krilo, gdje je smješten Urgentni centar i Patologija - rekao je Đajić.

On je dodao da će u sjevernom krilu biti zbrinjavani svi hitni slučajevi, gdje je smještena Intenzivna njega i novoopremljene hirurške sale, kakve imaju samo najsavremeniji zdravstveni centri na svijetu.

Đajić je napomenuo da će ovo značiti ogroman tehnički i organizacioni napredak, jer se prilikom zbrinjavanja pacijenata neće gubiti na vremenu zbog dovoženja sa stare lokacije na Paprikovac, radi CT-a i magnetne rezonance.

- Veoma često izlječenje pacijenata jednako zavisi od stručno pružene pomoći koliko i od vremena pružene pomoći. Sada će pacijenti u Urgentnom centru na samom prijemu imati kompletnu dijagnostiku, gdje ćemo pacijenta moći da obradimo za desetak minuta i da ga samo desetak metara dalje zbrinemo u jednoj od dvije vrhunski opremljene hirurške sale - naglasio je Đajić.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.