NavMenu

Premija osiguranja u RS premašila 111 mil KM na polugodištu - Životna osiguranja i dalje zastupljena ispod 30%

Izvor: Glas Srpske Petak, 21.09.2018. 08:32
Komentari
Podeli

Obračunata premija na tržištu osiguranja u RS u prvom polugodištu ove godine iznosila je 111,67 mil KM i za skoro sedam miliona je veća u odnosu na isti period lani.

U izvještaju Agencije za osiguranje RS za prvih šest mjeseci ove godine navedeno je da su društva za osiguranje iz Srpske ostvarila premiju u iznosu od 85,61 mil KM, od čega se skoro 70% odnosi na neživotna osiguranja.

Filijale osiguravajućih društava iz FBiH na tržištu RS su ostvarile premiju od 26,05 mil KM, od čega se 15,7% odnosi na neživotna osiguranja.

- Ukupno obračunata premija na tržištu osiguranja u RS u prvih šest mjeseci ove godine u odnosu na isti period lani veća je za šest i po odsto. Premija neživotnog osiguranja porasla je za 6,7%, a životnog osiguranja za 5,8% - navedeno je u izvještaju agencije.

Predsjednik Skupštine Udruženja društava za osiguranje RS Milomir Durmić ističe da su i dalje dominantna obavezna i neživotna osiguranja, dok su životna i dalje zastupljena u procentu ispod 30%.

- To je upravo jedan od indikatora razvijenosti tržišta osiguranja, a prema učešću životnih osiguranja u strukturi premije, domaće tržište spada u izuzetno nerazvijena. Glavni indikatori za to su činjenica da je svijest i potreba o osiguranju kod našeg naroda na veoma niskom nivou. Ekonomska situacija je loša i građani ne mogu još da razmišljaju o osiguranju kao potrebi, već kao luksuzu - rekao je Durmić.

On je istakao da Udruženje osiguravajućih društava konstantno radi na promociji osiguranja da bi se podigla svijest građana o tome da je osiguranje ulaganje, a ne trošak.

- Građani osiguranje i dalje vide samo kao trošak. Ono što je veoma loše je to da i menadžeri mnogih javnih preduzeća razmišljaju na isti način, pa ne osiguravaju čak ni imovinu tih preduzeća. To je prije rata bilo nepojmljivo, a danas je ostavljeno kao mogućnost izbora menadžera da osiguraju ili ne osiguraju imovinu, što je donekle pogrešno jer mislim da javna imovina mora biti osigurana i da to bude standard - rekao je Durmić.

Dobrovoljni penzijski fond

U izvještaju Agencije za osiguranje RS za prvih šest mjeseci ove godine navedeno je i stanje u dobrovoljnom penzijskom fondu koji je lani počeo da radi.

Prva uplata u ovaj fond bila je 30. novembra prošle godine, a zaključno sa 30. junom ove godine broj aktivnih članova fonda je bio 403, dok je ukupna imovina iznosila 62.935 KM.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.