NavMenu

SBK: Poticaji samo kompanijama koje će zapošljavati radnike

Izvor: Dnevni list Ponedjeljak, 23.03.2009. 11:14
Komentari
Podeli

Vlada Srednjobosanskog kantona odlučila je uvesti mjere štednje i to kod svih korisnika budžeta. S tim ciljem formirala je tim za sagledavanje i konkretizaciju mjera za ublažavanje posljedica globalne ekonomske krize na području kantona.

Ministar privrede SBK-a i član radne grupe Bajro Makić navodi da se među mjerama štednje nalaze svi troškovi i ugovorene usluge, putni troškovi, troškovi goriva, korištenja telefona i sl.

"Štedit će se i na investicijama, odnosno kapitalnim ulaganjima, koja se tiču ministarstava, a naš je stav da Vlada u idućem razdoblju ne bi trebala povećavati broj zaposlenih", kaže ministar Makić.

On dodaje kako će se insistirati na pojačavanju mjera kontrole, posebno kada su u pitanju akcizna, visokotarifna roba, igre na sreću i ostali promet. Uz ovo, ministar Makić najavljuje kako će se ustrajati i na kontroli, odnosno povećanju prihoda, kako direktnih, na koje utiče kanton, tako i povećanje i raspored prihoda koje ubire Federacija.

Kaže da su sve dosadašnje mjere usmjerene na to da ne dođu u pitanje dosadašnji grantovi, namijenjeni poticaju privredi, poljoprivredi, obnovi i povratku te socijalni grantovi.

"Vlada ide u pravcu da grantove, koji direktno pridonose povećanju broja zaposlenih, povećava na način da se ide u kreditna zaduženja, prvenstveno kod Razvojne banke Federacije", kaže ministar Makić. Naglašavajući kako se BiH nalazi na putu ka Evropskoj uniji, on podsjeća i na mogućnosti povlačenja sredstava iz različitih fondova Unije.

"Predložit ćemo formiranje stalnog radnog tijela, koje će isključivo raditi na izradi i apliciranju projekata iz SBK-a prema fondovima EU-a", kaže Makić, te ističe da situacija ni za budžetske korisnike nije sjajna, još se gorom kaže, čini ona, koja vlada u privatnom sektoru.

"Zato planiramo poticajna sredstva davati firmama koje će zadržati postojeći broj zaposlenih radnika, a ne otpuštati ih", tvrdi ministar privrede SBK-a Bajro Makić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.