NavMenu

Povrtari i voćari iz RS u mukama - Teško do sezonskih radnika i za dnevnicu do 40 KM

Izvor: Nezavisne novine Četvrtak, 20.09.2018. 11:38
Komentari
Podeli
Voćari i povrtari u RS strahuju da neće na vrijeme završiti sezonske poslove jer, kako tvrde, niko neće u berbu voća i sakupljanje povrća, za šta dnevnica iznosi 35-40 KM plus hrana, prevoz i kafa.

Sezonske radnike je, saglasni su, sve teže naći, pa su prinuđeni da u nedostatku radne snage sami zasuču rukave i rade po 12 sati, iako im na parcelama fali još dosta vrijednih ruku.

- Radnici su nam najveći problem. Evo, ja sam spao na dva radnika i svi smo u godinama pa se tako jadamo jedni drugima, a mlade radne snage nema, to ni govora - kaže Mile Popović, cvjećar i poljoprivrednik iz lijevčanskih Gornjih Karajzovaca.

Ističe da nije u pitanju visina dnevnice, jer mnogi naprosto neće da rade, a često kukaju kako nema posla.

- Kad uzmeš u obzir tu dnevnicu od 35 KM, dva obroka, dva puta se popije kafa, odvoziš ih, dovoziš, nije to onda samo 35 KM, ali neće da rade i gotovo - kaže Popović.

Njegovi poznanici i komšije iz Lijevča, kako kaže, takođe su mu se jadali kako ne mogu naći radnike, posebno proizvođači krompira.

- Imaćemo sad svi problem, svi se žale da fale sezonski radnici, posebno ovi što imaju krompir, tu najviše fali, a i kupus će se sad sjeći i zbilja će biti problema - kaže Popović.

Ni u Semberiji nije bolja situacija, a Ljubo Maletić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika RS, kaže da niko danas neće da uzme motiku, kosu, grablje, da siječe kupus ili kupi krompir.

- Kad krunim kukuruze i pšenicu ne mogu naći dva čovjeka bez obzira na to koja je cijena. Daš mu za dva sata 20 KM, a on neće više da radi, hoće on sat-dva, ali čim ugrije sunce - neće - kaže Maletić za Nezavisne.

Dodaje da ne mogu svi raditi u kancelariji, te navodi da se uz dnevnicu 30-35 KM radnicima ponudi hrana, rakija, kafa, pivo ili sok, ali radnika nema jer rijetko ko hoće više od dva-tri dana da radi.

(Foto: aerogondo2/shutterstock.com)
U Glamoču je počelo vađenje krompira, ali gazde po radnike idu u Šipovo i uvijek im nedostaje radne snage, kaže Branko Mastalo, predsjednik Udruženja povrtara RS.

On navodi da su u Glamoču dnevnice za vađenje krompira 35 KM, a radi se od ujutro od sedam do 18 časova.


- Jako je teško naći sezonce, evo ovdje u Lijevču toga nema, čujem ni u Semberiji, a povrtari se uzdaju u mašine - kaže Mastalo.

Ni voćarima ne ide najbolje s radnicima, a Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS, kaže da je teško naći radnika jer obično dođu na jedan dan, a sutra ih nema, jer im je "vruće i teško".

- Imaćemo problem za berbu voća, vozimo radnike tridesetak kilometara, neki su na spavanju i oni su nam najsigurniji, ali radnika uvijek nedostaje - kaže Dojčinović.

Vrlo malo je mladih, a najviše je to srednja dob i penzioneri i svi koji imaju veće zasade voća, kako kaže, neće u optimalnom roku završiti zbog nedostatka radnika. Problem ih je, kako kaže, naučiti kako da klasiraju voće, a čim nauče odu i tako ponovo.

- Dnevnica za berbu je 35-40 KM i hrana, radi se devet negdje i 10 sati, a tu je i oko dva sata odmora, dok se ruča, popije kafa, piće, pojede nešto slatko i tako - kaže Dojčinović.

Ističe da će voćari sa zasadom do dva hektara moći završiti poslove, a oni preko 10 hektara teško, te će za naredni period morati razmišljati o uvozu radne snage.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.