Izvor: Indikator | Srijeda, 19.09.2018.| 08:42
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Minimalna plata tekstilaca u FBiH biće veća za 7,5%

(Foto: Photographee.eu/shutterstock.com)
Predsjednica pregovaračkog tima Grupacije poslodavaca za djelatnost tekstila kože i obuće pri Udruženju poslodavaca FBiH Behrija Huseinbegović i predsjednik Sindikata tekstila, kože, obuće i gume FBiH Ramiz Omanović potpisali su Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika za djelatnost tekstilne, kožarsko-prerađivačke, gumarske i industrije obuće na teritoriji FBiH.

Ovaj kolektivni ugovor je rezultat dugotrajnih pregovora i kompromisa kojeg su napravile obje strane.

- Bitno je napomenuti da je potpisivanjem ovog kolektivnog ugovora došlo do povećanja minimalne satnice sa 2,31 na 2,48 KM, odnosno, do povećanja najniže plaće uposlenih u sektoru tekstilne, kožarsko-prerađivačke, gumarske i industrije obuće, za 7,5%. Također je značajna i činjenica da je potpisanim Kolektivnim ugovorom zadržano pravo uposlenika na topli obrok i regres - kazala je Behrija Huseinbegović nakon potpisivanja ugovora.

Potpisanim Kolektivnim ugovorom predviđeno je da "Sindikat privrednog društva i poslodavac privrednog društva u djelatnosti tekstilne, kožarsko-prerađivačke, gumarske i industrije obuće mogu zaključiti pojedinačni kolektivni ugovor kod poslodavca, u skladu sa ovim kolektivnim ugovorom i njihovim radnim i proizvodnim specifičnostima", čime se potiče pregovaranje na nižim nivoima.

UPFBiH je intenziviralo aktivnosti na kolektivnom pregovaranju sa sindikatima. Ovo je šesti potpisani kolektivni ugovor za područja djelatnosti. Udruženje je spremno potpisati kolektivne ugovore za djelatnost građevinarstva i proizvodnje građevinskih materijala, djelatnost hemije i nemetala te finansijsku djelatnost, a njihovo potpisivanje očekuje se do kraja godine.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.