NavMenu

O trošku Fonda zdravstvenog osiguranja RS 16 novih lijekova

Izvor: Glas Srpske Utorak, 18.09.2018. 10:48
Komentari
Podeli

(Foto: Photographee.eu/shutterstock.com)
Osiguranici Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske na recept mogu da dobiju 16 novih lijekova koje Fond ranije nije finansirao, među kojima je i najsavremenija terapija u liječenju najtežih bolesti, poput metastatskog melanoma, rekla je Srni šef bijeljinske Kancelarije Fonda Nada Milošević.

- Koliko je ovo značajno, ukazuje i preporuka ombudsmana BiH koji su upravo po ugledu na Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske sugerisali fondovima u Federaciji BiH da počnu sa finansiranjem terapije za liječenje metastatskog melanoma - navela je Milošević.

Ona je pojasnila da je Fond još ranije počeo da finansira jedan lijek za liječenje metatskog melanoma, a u proteklom periodu o trošku obaveznog zdravstvenog osiguranja uvedena su još četiri lijeka za liječenje ove bolesti.

- Među njima je i imunoterapija koja je najefikasnija u liječenju oboljelih od karcinoma pluća, a koju je Fond u ovoj godini počeo da finansira. Sve ovo predstavlja veliki iskorak kada je riječ o pobošljanju uslova liječenja oboljelih od najtežih bolesti - istakla je Milošević.

Ona podsjeća da od sredine avgusta osiguranici na recept mogu da dobiju još 20 novih lijekova koje finansira Fond.

- Riječ je o lijekovima koji se koriste u liječenju dijabetesa, kardiovaskulanih, plućnih oboljenja i drugih. Većina lijekova je uvrštena na listu "A", što znači da osiguranici za njih plaćaju samo participaciju 10% ili ne plaćaju ništa ako su oslobođeni od participacije. Na listu "A", između ostalih, uvršteni su lijekovi za autoimune bolesti, bubrežnu insuficijenciju, astmu i drugi - pojasnila je Milošević.

Prema njenim riječima, lijekovi za kardiovaskularna oboljenja, prevenciju moždanog udara, šizofreniju, te inkontinenciju uvršteni su na listu "B", tako da osiguranici plaćaju 50% cijene lijeka.

Milošević kaže da mnogi od lijekova koji se sada izdaju na recept spadaju u lijekove novije generacije, poput terapije za šizofreniju i bipolarne poremećaje.

- Kontinuiranim proširenjem prava na lijekove, Republika Srpska prednjači u regionu, posebno kada je riječ o skupim terapijama, poput bioloških lijekova, citostatika, te savremene terapije za liječenje hepatitisa, koje su našim osiguranicima dostupne već tri godine, dok se, na primjer, u Srbiji tek sada uvode - navela je Milošević.

Ona podsjeća da su u ovoj godini, zahvaljujući stabilizaciji poslovanja Fonda, znatno proširena prava osiguranika, poput uvođenja trećeg postupka vantjelesne oplodnje, finansiranja insulinskih pumpi, oslobađanja od participacije svih oboljelih od rijetkih bolesti.

- Obezbjeđivanje što kvalitetnije zdravstvene zaštite građanima i dalje će biti prioritet u radu Fonda, ali to prvenstveno zavisi od redovnosti uplate doprinosa za zdravstveno osiguranje - ističe Milošević.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.