Izvor: Indikator | Nedjelja, 16.09.2018.| 20:55
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Namjenska industrija FBiH do kraja godine mogla bi ostvariti promet od 300 mil KM - Najveća očekivanja od Igmana

(Foto: ALEXANDER LEONOV/shutterstock.com)
Kompanije koje posluju u okviru namjenske industrije Federacije BiH, nastavile su ostvarivati odlične rezultate, što je dokaz da je vojna industrija u FBiH i dalje u ekspanziji i da posluje bez ikakvih problema.

Samo u prvih šest mjeseci ove godine, prema rezultatima poslovanja, 13 kompanija ostvarilo je ukupan promet od 115.887.383 KM. Do kraja godine očekuje se promet od skoro 300 mil KM, i to samo za tvrtke u državnom vlasništvu, prenosi Indikator pozivajući se na Avaz.

Prema dokumentaciji Federalne direkcije za namjensku industriju, Igman iz Konjica i dalje je vodeća kompanija kad je u pitanju proizvodnja naoružanja. Ova kompanija prometovala je u pola godine čak 42,1 mil KM čime je, u odnosu na prvo tromjesečke, udvostručila rezultate. Zatim slijede Unis Ginex iz Goražda s 21,3 mil KM, dok su u top pet još i vogošćanski Pretis s prometovanih 18,8 mil KM, Pobjeda Rudet s 9,4 mil KM, BNT Novi Travnik sa 7,3 mil KM te Pobjeda Tehnology s ostvarenih 5,8 mil KM.

I bugojanski Binas ostvario je solidne rezultate. Ova tvrtka je u pola godine prometovala 2,9 mil KM, a Vitezit, koji je prije godinu bio u stečaju i prošle godine ostvario minus, prometovao je čak 1,1 mil KM. Zrak Sarajevo prometovao je 1.032.486 KM, a TRZ Hadžići 274.881 KM.

Kad je u pitanju planirana proizvodnja za 2018. godinu, najviše se, ipak, očekuje od Igmana, i to 128.174.605 KM, a od Unis Ginexa 47 mil KM.

Nermin Džindić, ministar energije u Vladi Federacije, rekao je za Avaz da "ovi rezultati pokazuju da radimo ispravno i da smo na pravom putu".

– Ovo je dokaz da je vojna industrija postala kralježnica našeg gospodarstva i sinonim za uspješnost – rekao je Džindić.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.