Izvor: eKapija | Petak, 14.09.2018.| 11:37

Uskoro izgradnja sistema navodnjavanja u Bihaću i Sanskom Mostu - Radovi vrijedni skoro 3 mil KM

Ilustracija (Foto: Ulrich Mueller/shutterstock.com)
U okviru 16. Međunarodnog sajma EKOBIS, federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić, gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić i načelnik Sanskog Mosta Faris Hasanbegović potpisali su u četvrtak (13. septembra 2018. godine) u Bihaću dva ugovora za projektovanje i nadzor nad radovima na sistemima navodnjavanja u Bihaću i u Sanskom Mostu.

Projekt vrijedan skoro 3 mil KM implementira Vlada FBiH uz finansijsku potporu Međunarodne asocijacije za razvoj (IDA) – Svjetske banke.

Kroz realizaciju Projekta razvoja navodnjavanja na području Bihaća i Sanskog Mosta biće razvijena primarna i sekundarna mreža za navodnjavanje i odvodnju na području mjesnih zajednica Klokot–Papari i Bakšaiš u Bihaću, odnosno u mjesnim zajednicama Šehovci i Trnava u Sanskom Mostu, saopšteno je na sajtu resornog ministarstva.

Ovom prilikom Dedić je naglasio da je jedan od prioriteta koje je sebi postavio kao ministar pronalaženje sistemskih rješenja problema poljoprivrednika.

- U tom smislu, navodnjavanje poljoprivrednog zemljišta spada u najbitnije projekte koje provodi Federalno ministarstvo poljoprivrede. Projekat se uspješno realizuje u deset općina Federacije BiH, među kojima su i Bihać i Sanski Most. Cilj projekta jeste da udvostručimo površinu zemljišta koje se navodnjavaju u našem entitetu. Pretpostavke postoje, a to je veliko vodno bogatstvo, prije svega naše rijeke poput Une i Sane - kazao je ministar.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.