Izvor: eKapija | Petak, 14.09.2018.| 09:04
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Banja Luka prva u BiH pokrenula pripremu akcionog plana "Zelenog grada"

(Foto: Mikica Šubara)
Uz izradu strategije razvoja grada i novog Urbanističkog plana, Banjaluka je započela pripremu akcionog plana "Zelenog grada". To će biti treći veliki temeljni dokument, koji treba da planira razvoj grada za narednih deset godina, saopšteno je iz gradske uprave.

- Banjaluka će pokušati da dobije prvi akcioni plan "Zelenog grada" u BiH, i ne samo zato što je to standard u evropskim gradovima, nego što nam to treba – istakao je Radojičić tokom jučerašnjeg uvodnog sastanka za pripremu akcionog plana "Zelenog grada", kojem su u Banskom dvoru prisustvovali i predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH, nadležnih ministarstava i institucija, preduzeća i nevladinog sektora.

Prema Radojičićevim riječima, ovakvi dokumenti već predstavljaju dio standarda u Evropi.

- Evropska komisija je postavila cilj da do 2020. gradovi u Evropskoj uniji donesu određene ciljeve i mjere održivog razvoja. Mi smo ponosni da smo zeleni grad, a ima još puno toga da se uradi. Dakle, radili smo puno na transformaciji u nekoliko oblasti, od saobraćaja, zelenih površina, vodosnabdijavanja, ali ima još mnogo toga da se uradi i sistematično pripreme mjere i ciljevi za naredi dugogodišnji period – istakao je gradonačelnik.

Dodao je da se više oblasti podrazumijevaju pod segmentom "zelenog grada", između ostalog: saobraćaj, energetska efikasnost, zelene površine, održivi razvoj, vodosnabdijevanje, pitanje kanalizacije, odlaganje i prerada otpada, urbane kreacije i aktivnosti, od kojih će svaka biti posebno razrađena.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.