Izvor: Poslovni dnevnik | Petak, 14.09.2018.| 07:54

Cijene piva širom svijeta mogle bi da skoče 15% više u 2019.

(Foto: Kirill Z/shutterstock.com)
Pivopije širom svijeta iduće godine najvjerovatnije očekuje preko 15% više cijene omiljenog napitka zbog sušne godine. Očekuje se i rast gotovo svih važnih troškova u proizvodnji piva.

Prema izvještaju investicione banke Berenberg, najveći svjetski proizvođači piva suočavaju se s rastom troškova proizvodnje od približno 16%. Ti troškovi će se vrlo vjerovatno preliti na cijene piva iduće 2019. godine.

Poskupljenje proizvodnje prvenstveno je rezultat skoka cijene ječma, jednog od ključnih sastojaka piva, čiji je rod ove godine uveliko podbacio širom Evrope zbog suše.

Zbog očekivanja smanjene ponude pivarskog ječma, cijena te sirovine početkom avgusta dosegla je najviši nivo u posljednjih pet godina od 236 EUR po toni. Krajem avgusta cijene ječma u Velikoj Britaniji su više za 37% na godišnjem nivou, a u Francuskoj za 23%.

Izveštaj citira i podatak američkog ministarstva poljoprivrede da su svjetske zalihe ječma najmanje od 1984. godine.

Međutim, pivari se ove godine nisu našli samo na udaru skupljeg ječma. Snažno su porasle i cijene energije, pa i aluminijuma od kog se proizvode limenke, i to za 8%. Cijena alumnijuma samo je prošle godine skočila za 20%.

Poskupljenje proizvodnje već se osjeća u britanskim pivnicama. Prema podacima Britanskog udruženja pivnica, cijena krigle piva dosegla je 3,65 funti i 7 je penija viša nego prošle godine.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.