Izvor: eKapija | Petak, 14.09.2018.| 07:54

U Banjaluci prezentovan prvi digitalni šalter proizveden u BiH

(Foto: Banjaluka.rs.ba)
Gradonačelnik Igor Radojičić posjetio je danas preduzeće Elas Metaleksport povodom prezentacije njihovog novog proizvoda – digitalnog šaltera, prvog uređaja te vrste u BiH, koji je u potpunosti osmišljen i realizovan u Banjaluci.

Kako se moglo čuti na prezentaciji, radi se o uređaju za automatsko izdavanje uvjerenja iz matičnih knjiga, uvjerenja o državljanstvu i drugih obrazaca.

- Ovo je nešto što predstavlja budućnost jer se primjenjuje u sličnom obliku na mnogim mjestima mimo zemlje, a Banjaluka će ići u ovakav pilot projekat sa nekim od naših usluga ili dokumenata, nakon obavljene provjere usaglašenosti sa procedurama. Dakle, ovdje je tehnika otišla ispred zakonskih propisa jer se u ovom slučaju mora sve uporediti sa svim našim propisima koji kažu šta, kada, gdje mora biti potpisano, sa pečatom i slično – kazao je gradonačelnik Radojičić.

Direktor Elas Metaleksporta Željko Petrović kazao je da ovakav uređaj predstavlja novi sistem poboljšanja pružanja usluga građanima.

– Sarađujući sa različitim inostranim partnerima, odlučili smo da u Banjoj Luci razvijemo i napravimo pilot projekat. Uključili smo još jednu domaću kompaniju koja je nosilac softverskog dijela tako da je uređaj projektovan u našem gradu, što je i bio krajnji cilj – naveo je on.

U ime kompanije Lucas computers Zoran Sajić kazao je da je digitalni šalter osmišljen da se na najlakši i brži način dođe do potrebnih dokumenata u bilo koje vrijeme.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.