Izvor: eKapija | Četvrtak, 13.09.2018.| 15:10

Kako porodični posao prenijeti na sljedeću generaciju? - Family Business Network započela misiju u Srbiji

Potpisivanje memoranduma o saradnji FBN-a i PKS-a
Kompanije u porodičnom vlasništvu su važan dio ekonomije, ali im je neophodna podrška ka daljem razvoju, budući da samo trećina prenosa vlasništva sa jedne generacije na drugu uspije. To je bila i inicijalna kapisla da Family Business Network, jedna od najvećih svjetskih mreža porodičnih kompanija, započne misiju osnaživanja porodičnog nasljeđa. Mreža je na sinoćnjem skupu (u sredu 12. septembra) održanom u Beogradu i zvanično najavila svoje prisustvo na području regiona.

Ovom prilikom, potpisan je i Memorandum o podržavanju i promociji prodičnog preduzetništva u Srbiji između Privredne komore Srbije i FBN, posle čega je održan panel na kojem su razmatrani predstojeći izazovi za porodične poslove u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, BiH, Crnoj Gori i Makedoniji.

Predsjednik Privredne komore Srbije Marko Čadež je istakao da je velika čast za Beograd što je domaćin ove velike mreže porodičnog biznisa koja okuplja porodična preduzeća iz 65 zemalja svijeta a koja imaju od pet do 25 mlrd EUR obrta.

- Sva porodična preduzeća danas bilo da su u Italiji, Austriji, Norveškoj, gledaju gdje mogu dalje da investiraju i zato je ovo što velika šansa za nas - rekao je Čadež.

Govoreći o izazovima porodičnog biznisa u Srbiji, Čadež je rekao da je najveći problem kontinutitet posla.

- Kada pogledate Srbiju ili prostor bivše Jugoslavije, vidjećete da smo na svake dvije generacije imali sukobe i previranja koji su poremetili sistem. Porodice koje su prije rata bile velike poslovne porodice, poslije rata to više nisu bile - ukazao je predsjednik PKS.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.