Izvor: eKapija | Srijeda, 12.09.2018.| 14:10
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Lakše investiranje u gasnu infrastrukturu - BH-Gas i USAID potpisali Memorandum o razumijevanju

(Foto: Dmitry Kalinovsky/shutterstock.com)
S ciljem otklanjanja prepreka za investiranje u izgradnju objekata gasne infrastrukture i osiguranja sigurnosti snabdijevanja gasom u BiH, USAID misija u Bosni i Hercegovini i BH-Gas potpisali su Memorandum o razumijevanju, prenose Poslovne novine.

Ovim dokumentom je definirana saradnja u pogledu unapređenja procesa ishodovanja potrebnih infrastrukturnih dozvola, praćenja postupaka ishođenja odobrenja, saglasnosti i dozvola na investicijskim projektima, te zajedničkog pristupa prilikom upućivanja prijedloga prema nadležnim resorima i njihovo praćenje.

Šef USAID misije u Bosni i Hercegovini Peter Duffy podcrtao je važnost adekvatnog planiranja, ulaganja i transparentnosti u sektoru gasa.

- Stabilan i konkurentan energetski sektor preduslov je za privredni rast u BiH. Pored ispunjavanja obaveza prema EU, proaktivan razvoj i implementacija strateške vizije u gasnom sektoru značajno povećava mogućnost direktnih investicija i pristupa predpristupnim fondovima. Osim toga ove aktivnosti doprinose sigurnosti snabdijevanja potrošača - naveo je Duffy, te dodao da su promjene u sektoru moguće samo zajedničkim pristupom svih relevantnih sudionika.

Direktor BH-Gasa Jasmin Salkić naveo je da je ovaj Memorandum nastao kao rezultat potrebe strana potpisnica da u toku pripreme izgradnje objekata gasne infrastrukture osiguraju realizaciju aktivnosti, u vremenski potrebnim okvirima.

- Poseban značaj poklonit će se i postupku ishođenja odobrenja, saglasnosti i dozvola na investicijskim projektima, kao i ostalim administrativnim procedurama. Navedene aktivnosti će biti usmjerene, u prvoj fazi, u realizaciju projekta Južna interkonekcija BiH–Republika Hrvatska, a nakon toga i u realizaciju ostalih projekata izgradnje gasne infrastrukture. Odobrenim grant sredstvima USAID se već uključio u realizaciju izgradnje Južne interkonekcije, a ovaj Memorandum je samo osnova za otklanjanje svih prepreka koje se mogu pojaviti u realizaciji projekta. BH-Gas izuzetno cijeni što USAID-u stavlja svoje resurse u funkciju identifikacije i otklanjanja prepreka u realizaciji izgradnje gasne infrastrukture, jer prirodni gas je ekološki energent 21. stoljeća i njegova potrošnja u svjetskim okvirima ima samo porast i veću primjenu - istaknuo je Salkić.

Jedan od ciljeva USAID projekta "Investiranje u sektor energije" jeste uklanjanje prepreka za investiranje u infrastrukturu gasnog sektora u BiH, te pružanje preporuka za dalje formiranje pravnog i regulatornog okvira za formiranje konkurentnog tržišta gasa.

Na konferenciji "Sigurnost snabdijevanja gasom u BiH" koja je početkom jula održana na Jahorini u organizaciji USAID projekta "Investiranje u sektor energije", usaglašene su konkretne i jasne smjernice za nastavak procesa reforme energetskog sektora, uključujući i sektor gasa, prenose Poslovne novine.Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.