NavMenu

Vlada FBiH usvojila Analizu razvijenosti poduzetničke infrastrukture u općinama u FBiH

Izvor: eKapija Srijeda, 18.03.2009. 15:38
Komentari
Podeli

Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta je, na osnovu odgovora iz 79 općina u FBiH na Upit o stanju razvijenosti malog gospodarstva, pripremilo Analizu razvijenosti poduzetničke infrastrukture.

Analiza pokazuje da u pedeset općina postoje poduzetničke zone, deset poslovnih inkubatora, osam poduzetničkih cenatara, dva tehnološka parka i dvanaest slobodnih zona, dok u 25 općina nema nikakvih aktivnosti u tom smislu. Samo u Općini Posušje postoji sistem jednog šaltera (one stop shop) koji omogućavaju subjektima malog gospodarstva da podnesu zahtjev i dobiju rješenje za rad za jedan dan.

Kada su u pitanju kreditni fondovi na razini općine za potporu malom gospodarstvu, oni postoje u sedam općina, a u 22 općine u FBiH se izdvajaju bespovratna sredstva za poticaj malom gospodarstvu. Od ostalih oblika finansijske pomoći izdvajaju se poticaji za poljoprivredu, smanjenje davanja za komunalne usluge, pomoć za promotivne aktivnosti, učešće na sajmovima, sufinansiranje kamata kredita kod poslovnih banaka za malo i srednje poduzetništvo, edukacija, savjetodavna pomoć, davanje poslovnih prostora i zemljišta besplatno, krediti za poticaj zapošljavanja, pomoć iz proračuna općine za udruženje obrtnika.

U Analizi se, kao najočitije prepreke razvoju malog gospodarstva, navode nedovoljno razvijena i rasprostranjena poduzetnička institucijska infrastruktura, nedovoljne poticajne mjere, neodostatak finansijskih sredstava, neodostatna stručna znanja i nedovoljna informiranost i koordinacija u javnim službama. Ukazuje se da je potrebno promocijom poduzetništva aktivirati djelatnosti koje su podcijenjene u svijesti javnosti, a posebno provoditi sustavnu izobrazbu svih sudionika u malom gospodarstvu.

Usvajajući analizu, Vlada FBiH je zadužila Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta da prati i analizira dostignute stupnjeve razvoja poduzetničke infastrukture u općinama u FBiH i predlaže rješenja kako bi se obezbijedio njihov ravnomjeran i ubrzan razvoj, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.