NavMenu

Češkoj nedostaju radnici uprkos rekordnoj zaposlenosti

Izvor: RTRS Srijeda, 12.09.2018. 10:54
Komentari
Podeli

(Foto: Dagmara_K/shutterstock.com)
Češkoj treba više od 300.000 radnika, mada je stopa nezaposlenosti u toj zemlji rekordno niska, a plate stalno rastu. Najtraženiji su građevinari, montažeri, vozači teretnih vozila, te radnici u ugostiteljstvu.

Najviše slobodnih radnih mjesta, kojih ima 63.000, nude poslodavci u Pragu, a najmanje u regiji Karlove Vari, gdje je potrebno 8.700 radnika.

Iako je u Češkoj u avgustu nezaposlenost bila rekordno niska i iznosila 3,1%, broj slobodnih radnih mjesta povećao se na 313.000, što znači da poslodavci uzaludno traže radnike među 230.499 nezaposlenih.

Kako navode poslovni portali, češki poslodavci više ne insistiraju na kvalifikaciji i obrazovanju.

Prioritet za poslodavce je interesovanje za radno mjesto, volja radnika da nauči nove stvari, pouzdanost i fleksibilnost.

Poslodavci sami obučavaju zaposlene i organizuju edukacije, a češki mediji pišu kako se zapošljavaju svi koji su spremni da dođu na posao.

Češki sindikati vjeruju da bi poslodavci lakše pronašli radnike ako bi povećali plate.

A, plate ionako rastu, pa je prosječna zarada u Češkoj u drugom kvartalu porasla je za 8,6% u odnosu na isti period lani i iznosi 1.000 evra neto.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.