Izvor: eKapija | Srijeda, 12.09.2018.| 15:49
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Počinje gradnja Prve transverzale - Prvi radovi na dionici Bare-Kobilja Glava

Sarajevo (Foto: JasaStyle/shutterstock.com)
Već sljedeće sedmice kreće izgradnja Prve transverzale, tako što će radovi početi na dionici Bare-Kobilja glava, rečeno je juče u Općini Centar, na sastanku sa svim relevantnim učesnicima u ovoj investiciji.

- Sve pripreme smo uradili da na drugoj dionici Prve transverzale možemo uvesti izvođače u gradnju. Ono što je bila tema današnjeg sastanka su eventualni problemi sa kojima se možemo susresti na prvoj dionici Prve transverzale, u Ulici Halida Kajtaza do Bara, s obzirom na složenu i komplikovanu imovinsko-pravnu strukturu. Zavod za izgradnju KS je dinamično i prilično agresivno ušao u otkup zemljišta zbog pripreme izgradnje, a to nije rađeno posljednjih pedesetak godina. Sastanak svih zainteresiranih strana organiziran je kako bi se utvrdili modaliteti eventualnog unapređenja saobraćajnih rješenja u odnosu na ranije utvrđenu trasu - rekao je direktor Zavoda za izgradnju i planiranje razvoja KS Mirza Hulusić.

Općina Centar će ovih dana izdati građevinsku dozvolu za početak radova na dionici Bare-Kobilja glava, za šta su obezbijeđeni finansijski, prostorni, imovinski, urbanistički i drugi uvjeti.

Na jučerašnjem sastanku otvoreno je i drugo važno pitanje, a to je razmatranje prijedloga firme Penny plus, odnosno projektanta koji je predložio drugo saobraćajno rješenje na dionici Prve transverzale od Ulice Halida Kajtaza do Bara.

Dogovor je da se, s obzirom na veliki broj pitanja na ovoj najtežoj dionici, u narednih desetak dana svi subjekti koji su prisustvovali sastanku izjasne na predloženi projekat promjene trase, odnosno šta bi to značilo i kakve bi refleksije imalo na saobraćaj.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.