NavMenu

Počelo čišćenje terena za formiranje botaničke bašte na Trebeviću

Izvor: eKapija Utorak, 11.09.2018. 13:53
Komentari
Podeli

Pogled sa Trebevića (Foto: Ajan Alen/shutterstock.com)Pogled sa Trebevića
Počelo je čišćenje terena za uspostavu Planinske botaničke bašte na području Trebevića, potvrdio je Feni stručni saradnik za promociju i marketing JU Zaštićena prirodna područja KS Mustafa Zvizdić, prenosi Sa-c.net.

Planom upravljanja Zaštićenim pejzažem Trebević predviđeno je uspostavljanje botaničke bašte koja bi služila za konzervaciju i zaštitu endemičnih i rijetkih vrsta, kao i prezentaciju bogate planinske flore bosanskohercegovačkih planina.

Projekt o uspostavljanju botaničke bašte je potpisan sa Federalnim ministarstvom okoliša i turizma na osnovu odluke o utrošku sredstava prema Akcionom planu strategije okoliša za 2018. godinu i programu "Sufinansiranje projekata zaštite prirode u FBiH".

Zvizdić je rekao da je sklopljen ugovor sa JKP Sarajevo šume o izvođenju radova čišćenja površine, u cilju pripreme terena za osnivanje Planinske botaničke bašte Trebević.

- Predviđeni radovi su bazirani na čišćenju površine od samonikle nepoželjne vegetacije i uklanjanju tanjeg rastinja lišćara i četinara - kazao je Zvizdić.

Cilj projekta je promocija i očuvanje rijetkih i ugroženih planinskih biljaka u Bosni i Hercegovini kroz uspostavljanje botaničke bašte kao primjera zaštite u ex situ uslovima, te stvaranje laboratorije na otvorenom, gdje će biti moguće provesti naučna istraživanja i organizovati programe obrazovanja u svrhu podizanja opće svijesti o značaju zaštite prirode, poručili su iz JU Zaštićena prirodna područja KS.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.