Izvor: eKapija | Utorak, 11.09.2018.| 15:36
Izdvojite članak Odštampajte vijest

U Gradačcu počinju radovi na novoj vodovodnoj mreži - Prvu fazu izvodi konzorcij Buk promet-Balegem

(Foto: jtairat/shutterstock.com)
Potpisivanjem prvog ugovora za izvođenje radova, u ponedjeljak (10. septembar 2018. godine) počela je realizacija projekta "Vodosnabdijevanje Gradačca". Ugovor je potpisan između izvođača radova konzorcija Buk promet Bijeljina - Balegem Gradačac i implementatora projekta JP Komunalac Gradačac, dok je supotpisnik Općina Gradačac.

Ovim počinje realizacija najznačajnijeg infrastrukturnog projekta u općini Gradačac vrijednog 20 mil KM, koji se finansira iz sredstava EBRD-a i granta Češke Razvojne agencije i SIDA-e.

Potpisivanje jučerašnjeg ugovora podrazumijeva izgradnju prve dionice potisnog cjevovoda vodosnabdijevanja u južnom dijelu općine Gradacac vrijednosti 558.487 EUR bez PDV-a.

Radovi će se izvoditi od izgrađenog izvorišta Domažić do naseljenog mjesta Vučkovci u dužini cca 4.000 metara.

Realizacijom ovog projekta osim snabdijevanja vodom južnog dijela općine (20.000 stanovnika), rekonstruisat će se i postojeća gradska mreža i kanalizacioni sistem.

Načelnik Općine Gradačac Edis Dervišagić istakao je ovim počinje realizacija najznažajnijeg projekta za općinu Gradačac u posljednjih nekoliko decenija.

- Ovim projektom obezbijedit će se pitka voda za 15 naseljenih mjesta južnog dijela općine Gradačac i stvoriti uslovi da se na cjelokupnom području općine riješi kvalitetno vodosnabdijevanje za buduće generacije i razvoj.

Napomenuo je da se uz grant i ostala sredstva rješava pitanje rekonstrukcije postojećeg vodovoda i unapređenja kanalizacionog sistema za koji je već u rad pušten rekonstruisan prečistač otpadnih voda, a koji je finansirala Vlada Republike Češke sa 3 mil KM.

Prema riječima načelinka, u južnom dijelu općine izgradit će se preko 100 km vodovodne mreže zajedno sa objektima, te skoro 40 km kanalizacione mreže i još toliko rekonstruisane postojeće vodovodne mreže u sjevernom dijelu općine.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.