NavMenu

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika u BiH proglasila 13 nacionalnih spomenika: Uskoro rekonstrukcija višegradske ćuprije

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 17.03.2009. 13:21
Komentari
Podeli

Most u Višegradu, koji se nalazi na UNESCO-ovoj listi kulturnog nasljeđa, ugrožen je i uskoro bi trebalo da počne njegova rekonstrukcija.

Ovo je 16.03.2009. godine na konferenciji za novinare rekao Dubravko Lovrenović, predsjedavajući Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika u BiH.

"Agencija TIKA iz Turske prihvatila se rekonstrukcije mosta i moram reći da su u pitanju vrlo značajna finansijska sredstva koja će biti uložena u most Mehmed-paše Sokolovića", rekao je Lovrenović.

U rekonstrukciju su također uključeni i općina Višegrad, te entitetske institucije i Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika.

U Komisiji kažu da je riječ je o nekoliko miliona KM.

Komisija je na sjednici, koja je trajala od 10. do 16. marta, na listu nacionalnih spomenika uvrstila 13 kulturnih dobara.

To su prahistorijska gradina, kasnoantička utvrda, ostaci kasnoantičke crkve posvećene svetoj Luciji i nekropole sa stećcima u Podastinju, općina Kiseljak.

Zatim, prahistorijski tumulus i nekropola sa stećcima na lokalitetu Dabića poljana, na obroncima planine Bahtijevice, općina Konjic, kao i nekropola sa stećcima i ostaci srednjovjekovne crkve na lokalitetu Crkvina u Razićima, u istoj općini.

Nacionalnim spomenikom proglešani su i nekropola sa stećcima na lokalitetu Omeđak u naselju Sudići, općina Čajniče, zgrada "Krajinaputeva" u Bihaću, crkva posvećena pokrovu presvete Bogorodice u Varešu s pokretnom imovinom, zgrada Klostera (samostan i škola časnih sestara Klanateljica krvi Kristove) i zgrada u kojoj je zasjedao AVNOJ u Bihaću.

Također, na listu su uvršteni kompleks vila iz austrougarskog perioda u Petrakijinoj ulici (vila Mandić, vila Heinricha Reitera, vila Hermine Radisch i vila Forstratha Miklaua) u Sarajevu, Careva ćuprija u Sarajevu, te zgrada Društva Crvenog krsta u Sarajevu. Ovaj spomenik ujedno je stavljen i na listu ugroženih.

Komisija je nacionalnim spomenikom proglasila staru Biskupsku rezidenciju u Vukodolu, Mostar, Plivska jezera s kompleksom mlinica na Plivi kod Jajca, te kuću porodice Pozderac u Cazinu. S ovih 13 dobara, na listi se nalazi 521 nacionalni spomenik.

Predsjedavajući ove komisije rekao je da su na posljednjoj sjednici razgovarali sa predstavnicima muzejskih institucija o arheološkim nalazištima i očuvanju i prezentaciji artefakata.

Prema riječima Lovrenovića, kada je riječ o ovoj problematici, problem je neadekvatna zakonska regulativa.

"Nastavljen je i proces priprema za potpis dokumenata o nominaciji stećaka za listu svjetske baštine. To bi uskoro mogao postati zvanični dokument koji će potpisati predstavnici institucija BiH, Hrvatske, Crne Gore i Srbije", rekao je Lovrenović.

Članovi Komisije posjetili su općine Žepče i Zavidoviće, gdje su razgovarali sa predstavnicima lokalnih vlasti.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.