Izvor: Nezavisne novine | Petak, 07.09.2018.| 15:49
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Operacija pluća bez otvaranja grudnog koša prvi put urađena u UKC RS

Iustracija (Foto: shutterstock.com )
U Službi za torakalnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) RS u srijedu (5. septembar 2018. godine) je prvi put operisan rak pluća bez otvaranja grudnog koša.

Kako je u petak saopšteno iz UKC RS, prvi put je urađena Uniportal VATS (videoasistirana) lobektomija pluća zbog karcinoma.

- Riječ je o minimalno invazivnoj, a radikalnoj operaciji pluća, to jest odstranjenju oboljelog dijela plućnog krila, kroz samo jedan rez od četiri centimetra uz pomoć optičkih instrumenata. Nakon ove operacije pacijenti se već naredni dan otpuštaju na kućno liječenje. Pacijent koji je operisan 5. septembra u našoj ustanovi već narednog dana bio je bezbolan, te je otpušten na kućno liječenje - navode iz UKC-a.

Vlado Đajić, generalni direktor UKC RS, izjavio je da se Uniportal VATS (videoasistirane) anatomske operacije izvode u svega nekoliko vrhunskih hirurških kuća u svijetu i predstavljaju najveći domet grudne hirurgije danas, te da je ovo još jedna potvrda da je ova zdravstvena ustanova lider u pružanju kvalitetne zdravstvene zaštite.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.