NavMenu

Teslićka Destilacija ponovo najavila gašenje proizvodnje - Iz Šuma RS poručuju da će isporučiti svu ugovorenu sirovinu

Izvor: Nezavisne novine Četvrtak, 06.09.2018. 15:43
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pavels Hotulevs/shutterstock.com)Ilustracija
Destilacija iz Teslića najavila je kako će zbog nedostatka sirovine po drugi put u ovoj godini morati obustaviti proizvodnju, a zbog kako su poručili nepoštivanja ugovora o isporuci od strane javnog preduzeća Šume RS.

Poručuju kako će na taj način dovesti u pitanje budućnost 350 radnika, a strahuju i od penala od stranih partnera jer neće moći ispoštovati ranije potpisane ugovore o isporuci proizvoda.

U Destilaciji ističu da Šume RS već godinama unazad ne poštuju ugovore koje su potpisale sa svojim kupcima i dovode drvoprerađivače u sve teži finasijski položaj.

Smatraju kako je jedan od razloga zbog kojeg se ne poštuju ugovori visok izvoz drvnih sortimenata u trupcima i proizvoda od drveta niskog nivoa finalizacije.

Naime, u toku 2017. godine, prema zvaničnim podacima UIO BiH i Republičkog zavoda za statistiku, iz Republike Srpske izvoz cijepanog ogrevnog drveta je rastao za 14,25 i iznosi 410.000 m3. Ovakav trend rasta izvoza cijepanog ogrevnog drveta, upozoravaju, dovešće do toga da niko od trenutnih kupaca ogrevnog drveta, neće imati dovoljno ove sirovine.


Iz Šuma RS su odgovorili za Nezavisne kako su svjesni problema te da je juče (5. septembra 2018. godine) u Banjaluci održan sastanak direktora preduzeća sa direktorima šumskih gazdinstava gdje je dogovoreno da dnevne isporuke prema Destilaciji ne smiju biti manje od 550 m3.

- Na sastanku je zaključeno i da ugovori prema sva tri prioritetna kupca, a to su Eko Toplane iz Banjaluke, RS Silicon iz Mrkonjić Grada i Destilacija Teslić moraju biti u potpunosti ispoštovani - rečeno je za Nezavisne u Šumama RS.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.