Izvor: eKapija | Četvrtak, 06.09.2018.| 15:47
Izdvojite članak Odštampajte vijest

RS podržala dodatno finansiranje projekta Energetska efikasnost u BiH - Od ostvarenih ušteda do 2023. biće uloženo još 1 mil KM

(Foto: By serato / shutterstock.com)
Vlada RS je danas prihvatila inicijativu za pregovore sa Svjetskom bankom za dodatno finansiranje projekta "Energetska efikasnost u BiH" u iznosu od 27,5 mil EUR za BiH, od čega se na Republiku Srpsku odnosi 11 mil EUR.

Vlada je saglasna da se u cilju postizanja veće finansijske održivosti, u okviru proširenja projekta, primijeni mehanizam prikupljanja 50% procijenjenih budžetskih ušteda uslovljenih povećanjem energetske efikasnosti saniranih javnih objekata.

Vlada Republike Srpske je saglasna da se prikupljene uštede u budžetu Republike Srpske, koriste za realizaciju proširenja projekta putem Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju u iznosu do 1 milion KM za period 2020-2023. godine, a u skladu sa godišnjim planom prikupljanja očekivanih ušteda.

Nakon završetka projekta, budžetske uštede ostvarene na bazi unapređenja energetske efikasnosti objekata saniranih u okviru proširenja projekta, koristile bi se za finansiranje projekata energetske efikasnosti. Vlada je saglasna da se sredstva od povrata PDV u okviru proširenja projekta koriste za dodatno finansiranje projektnih aktivnosti uključujući i energetski neefikasne mjere.

Vlada RS prihvata i uslove zaduženja sa rokom otplate do 35 godina, referentnom kamatnom stopom 6 mjesečni EURIBOR plus fiksni ili varijabilni raspon, fleksibilnim grejs periodom, početnom naknadom od 0,25% od iznosa zajma, naknadom na nepovučena sredstva od 0,25% godišnje na nepovučeni dio zajma, što će se definisati detaljno na pregovorima i usaglasiti sa FBiH.

Grant od 17,3 mil KM koji je Zeleni klimatski fond (GCF) odobrio za BiH u okviru Projekta "Povećanje ulaganja u javne zgrade sa niskom stopom emisije ugljenika u BiH" koristiće se za kofinansiranje projekta u skladu sa predviđenim uslovima.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.